Szerencsés hiba vezetett a 2,3 milliárdos nyereményhez

2014-02-27
Vannak jelek és történések, melyek mellett nem szabad csak úgy elmennünk. Ezt tette egy New York-i férfi is, ennek köszönhetően nincs többé anyagi gondja az életben.

 

Január 18-án minden a megszokott módon indult a lengyel származású, de New Yorkban élő Jerry Kajfasz számára. Szabadnapos lévén a Broadway-re indult, hogy a Depew One Stop nevű üzletben megvegye szivarját és a szokásos kaparós sorsjegyeit.

 

Amikor az alkalmazott a 10 dolláros sorsjegy helyett  véletlenül egy 20 dolláros "Win For Life" szelvényt akart neki adni, Jerry gyakorlott szeme gyorsan kiszúrta a hibát. Figyelmeztette az eladót, hogy nem azt kéri, majd elhagyta az árusítóhelyet.

 

Ez a véletlen hiba, amit az árus akart elkövetni, oda vezetett, hogy Jerry és családja az eseménysorozat végén 10 millió dollárral lett gazdagabb. Hogyan?

 

Jerry kiment a sorsjegyekkel az autójához, majd beülve elkezdte lekapargatni azokat. "Hihetetlen volt, zsinórban majdnem mindegyik nyertes volt. Nagyon szerencsés voltam aznap, és hét nyertes szelvénnyel a kezemben eszembe jutott az a szelvény, amit viszautasítottam."

 

25 dollár értékű nyertes sorsjeggyel a kezében, abban bízva, hogy megszállta a szerencse, Jerry visszament a boltba, és azt a sorsjegyet kérte az eladótól, amit előzőleg véletlenül akart neki adni. Még ott a boltban gyorsan lekaparta, és látta, hogy a felső 10-es szám fent is és lent is egyaránt szerepel. Amikor az alsó szám alatt a "Life" szót is meglátta, elakadt a lélegzete. A sorsjegy bizonysága szerint ugyanis éppen 10 millió dollárt nyert egy összegben, vagy heti 10.000 dollárt egy életen át. "Csak ültem ott, és nem tudtam elhinni. Szinte sokkot kaptam. Legalább tucatszor végigellenőriztem a szelvényt." Az árus aztán a terminál segítségével megerősítette a nyereményt, és attól a pillanattól kezdve Jerry egy csapásra a jómódúak sorába emelkedett. 

 

Azóta is csak "szerencsés hiba"-ként emlegetik az alkalmazott tévedését.

 

Rögtön felhívta a feleségét, majd a gyerekeit is, akik az egyébként nyugodt beszédstílusú apjukon egyből megérezték az izgatottságot. A fia, Frank így emlékszik vissza: "Nem volt hajlandó elárulni, mi történt, úgyhogy egyből meg is kérdeztem: "Mi van, nyertél a lottón?" a válasz ez volt. "Nem egészen így akartam Neked elárulni. Gyere, amint tudsz. Pezsgővel várlak."

 

 

A Kajfasz család dönthetett, hogy egy összegben, vagy 20 év alatt részletekben veszik fel a nyereményt. Megfontoltan döntöttek, és nem engedték a nyakukba önteni a nagy összeget egyszerre. Így éves szinten adók után 300.000 dollárt (68 millió forintot) vehetnek fel egészen 2034-ig. A szülők kapják a 86%-át, a gyerekek pedig 7-7 százalékot, ráadásul a sorsjegyet a fiú, Frank nevére váltották ki, így Jerry esetleges halála esetén sem esnek el a pénztől.

 

A biztos bevételforrás hatására az 53 éves Jerry természetesen azonnal nyugdíjazta magát. Családjára szeretné áldozni idejét, mint mondta, anyjának tett régi ígéretét szeretné betartani, és elvinni szülőföldjére, Lengyelországba.