"Szégyen a futball országában" - A német-brazil sajtóvisszhangja

2014-07-09
A nemzetközi sajtó csodálattal és döbbenettel írt a világbajnokság keddi elődöntőjéről, amelyben a németek 7-1-s győzelmet arattak a házigazda brazil csapat felett.

 

NÉMETORSZÁG: 

Bild:

"90 perc, 7 gól és egy győzelem az örökkévalóságnak! Felfoghatatlan! Gigantikus! Fantasztikus! Erre az éjszakára nehéz szavakat találni. A brazil futballtörténelem legsúlyosabb veresége. Erről még az ükunokáinknak is fogunk mesélni. Egyébként döntőben vagyunk, és vasárnap Rióban negyedszer lehetünk világbajnokok. Kérjük már most előkészíteni a kupát! De mindegy, mi történik vasárnap, ezt a 7-1-et sosem felejtjük el."

 

Frankfurter Rundschau:

"Lenyűgöző győzelem a történelemkönyveknek."

 

Süddeutsche Zeitung:

"Mámorban Rióba. A fesztelenül játszó német válogatott 2002 után ismét a vb-döntőben. Hat perc alatt 200 millió álom foszlott szerte, egy egész országé, amely annyira büszke a futballjára."

 

BRAZÍLIA:

Estado de Sao Paulo:

"Történelmi megaláztatás. A németek oktattak a futball országában, és nyolcadszor jutottak döntőbe. Hihetetlen szervezettséggel, taktikai fegyelemmel, pontos passzokkal és főleg határozottan játszottak."

 

Folha de Sao Paulo:

"Történelmi csőd. A németek lemészárolták a brazilokat, akikre rá sem lehetett ismerni, és végig alárendelten játszottak."

 

Lance:

"A történelem legnagyobb szégyene. A németek első félidei játékát elnézve most már nehéz lesz visszaemlékezni az Uruguay ellen 2-1-re elbukott 1950-es itthoni vb-döntőre. Kínszenvedés volt ez a Selecao minden rajongójának. Thiago Silva és Neymar hiánya érthető ok lenne, de ezt azzal sem lehet magyarázni. Dicsőséges futballtörténelmünk legsúlyosabb vereségét szenvedtük el."

 

O Dia:

"Szégyen a futball országában. A legtöbbszörös világbajnok megtört, ráadásul idehaza alázták meg kegyetlen módon. Az 1950-es fájdalom visszatért, nyílt a seb, és eltart majd egy darabig, amíg beheged. Németország úgy döntötte el 29 perc alatt a meccset, hogy nem is kellett újra feltalálnia a futballt. Csak azt mutatta meg, ami belőlünk hiányzott: a tehetséget."

 

ANGLIA:

Daily Telegraph:

"Térdre kényszerítve."

 

Daily Star:

"Szambááááááá..."

 

Daily Mail:

"A briliáns németek elpáholták a házigazdákat."

 

FRANCIAORSZÁG:

L'Equipe:

"Ez a teljesítmény azért hihetetlen, mert Brazíliában és a brazilok ellen mutatták be. A lakosság sokáig emlékezni fog erre a világvégére, amelyet tegnap átélt. A vb eleje óta óriási érzelmektől fűtött brazilokat úgy szétszedték, mint még soha. Löw csapata az első félidőben álomfutballt mutatott be."

 

Le Figaro:

"A megalázott brazilok nemzeti drámát éltek át. A válogatott elképzelhetetlen, rémálomszerű estén van túl."

 

Le Parisien:

"Egy egész ország álma tört szét a német falon. Ennek a drámának súlyos következményei lehetnek."

 

Liberation:

"Hihetetlen brazil összeomlás. A németek mintha a vízen jártak volna."

 

SPANYOLORSZÁG:

Marca:

"Örök gyalázat!"

 

OLASZORSZÁG:

La Gazzetta dello Sport:

"A könyörtelen németek vesztébe taszítják Brazíliát. A kivégzésben Scolari is közreműködött, aki mindent rosszul csinált."

 

Tuttosport:

"Fantagermania! A legsúlyosabb brazil KO a futballtörténelemben. Minden elismerés a németeknek, akik sorozatban negyedik vb-elődöntőjükben lefegyverző könnyedséggel verték meg a hazaiakat."

 

La Stampa:

"Ez már nem mérkőzés volt, hanem mészárlás, amelyet a németek fél óra alatt, jéghidegen hajtottak végre. Löw a finálé favoritja."

 

HOLLANDIA:

Algemeen Dagblad:

"A fenomenális németek lealacsonyították a reménytelen brazilokat."

 

NRC Handelsblad:

"'Hol voltál, amikor összeomlott a futballunk?' - fogják a brazilok még évtizedek múlva is kérdezni egymástól. Brazília sír, 1-7 a németek ellen, és ez nem vicc."

 

De Telegraaf:

"Ha a holland csapat bejut a döntőbe, akkor alaposan fel kell készülnie. A németek fasírtot csináltak a brazilokból az elődöntőben."

 

De Volkskrant:

"Németország porrá őrölte Brazíliát, amely a vb 26. napján igazi futballsokkot élt át."

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK:

CNN:

"Először a hitetlenség, aztán a könnyek. Vége a brazilok világbajnoki álmainak."

 

NPR:

"Németország lekeringőzte a brazilokat."

 

USA Today:

"Oh! Mein! Gott! Németország 7-1-re nyerte a villámháborút."

 

AUSZTRIA:

Die Presse:

"Szétszedték a Selecaót. Löw, a Tirol és az Austria korábbi edzője világbajnok lehet. Ez a 7-1 napra pontosan 24 évvel az 1990-es vb-döntő után született, s ez sok mindent előrevetíthet."

 

Kurier:

"Álom és rémálom. A laza németek megszégyenítették a feladathoz felnőni nem tudó brazilokat. A németek az igazi brazilok!"

 

SVÁJC:

Blick:

"A németek nyomatékosították, hogy ők a favoritok a döntőben, és 7-1-gyel dobták ki a hazaiakat a vb-jükről. Jól olvasták, 7-1-gyel. A brazilok elsüllyedtek a könnytengerben, csalódottságuknak nincs határa."

 

Neue Zürcher Zeitung:

"Könyörtelenség. Ilyen vb-meccset még sosem láttunk. A Belo Horizonte-i mérkőzés nemcsak a mesteri németeket dicséri, hanem azt is jelzi, hogy Scolari kapitány nem értette meg, hogyan kell levenni a felelősség terhét a csapat válláról."

 

Nézőcsúcsot hozott Németországban a brazilok kiütése

Rekordnézettséget hozott Németországban a Nationalelf keddi elődöntője a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon.

A ZDF által közvetített, 7-1-re megnyert találkozót 32,57 millióan nézték, ez minden idők legmagasabb nézettsége Németországban. A mérkőzést a képernyők előtt ülők 87,8 százaléka látta, ami az eddigi legmagasabb közönségarány a mostani tornán.  Az eddigi nézettségi csúcsot a négy évvel ezelőtti, spanyolok elleni elődöntő alatt jegyezték fel Németországban: az akkori, 1-0-ra elvesztett találkozót 31,1 millióan látták.

A vb-t egyre nagyobb érdeklődés övezi Németországban: a házigazda 3-1-es sikerét hozó Brazília-Horvátország nyitótalálkozót 15,87 millióan követték a képernyők előtt, a németek első vb-mérkőzését - amelyen a válogatott 4-0-ra legyőzte Portugáliát - 26,36 millióan látták, míg az Algéria elleni, hosszabbításban 2-1-re megnyert nyolcaddöntőt már 28,21 millióan izgulták végig. 

Az egyre növekvő nézettséget tekintve van esély arra, hogy a vasárnapi finálé - amelyben a Nationalelf a ma esti Argentína-Hollandia összecsapás győztesével találkozik - újabb csúcsot hoz majd.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,