„Az ördög tetette ezt velem” – állítja a milliárdos, akit 2 millió fontra perel a kaszinó

2015-07-20
Kétmillió angol fontra és kamataira perli az önmagát kitiltató milliárdost a Ritz Club Casino, aki szerint a kaszinó a hibás abban, hogy ennyit veszített.

 

A devizaárfolyamokon és drágaköveken meggazdagodott 52 éves üzletember, Safa Abdulla Al-Geaburi még 2009-ben tiltatta ki magát a londoni Ritz Clubból, ennek ellenére mégis képes volt két órás fékevesztett rulettezéssel 2 millió font veszteséget elérni 2014 februárjában. A csekk, amit kiállított, fedezetlen volt, így most a kaszinó tulajdonosa, a London Clubs International bíróság előtt perli a szerencsejáték-függő milliárdost. 

 

Safa Abdulla Al-Geaburi azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a Ritz Club a hibás, hiszen ők ajánlottak fel neki jegyeket az Arsenal-Bayern Munich futballmeccsre, és ajánlottak neki játékra 5 millió fontos hitelkeretet is. 

 

 

„A kaszinó egyik embere a meccs alatt megkérdezte, hogy miért nem megyek el a Ritz Clubba. Aztán azt javasolta, hogy menjek el a klubba, és hogy a játékstílusom nagyon vonzó. Mondtam neki, hogy szerencsejáték függő vagyok, és hogy emiatt korlátozottan férek hozzá a pénzemhez. Erre ő azt felelte, hogy a pénz nem probléma, és hogy 5 millió fontos hitelkeretet kapok, amit akkor fizetek vissza, amikor akarok.”

 

A milliárdos azzal sokkolta a bíróságot, hogy a kirendelt pszichiáternek bevallotta, az ördög vette rá a szerencsejátékra, és bár ő küzd a kontrollálhatatlan késztetéssel, a felajánlott hitelkerettel a kaszinó vette rá a játékra. 

 

 

A tárgyaláson a céget  képviselő Mr. Freedman kérdéseire adott válaszokból az is kiderült, az üzletembernek mintegy egy milliárd dolláros vagyona van, iszlám művészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Egyes tanúk szerint az üzletembernek drágakő gyűjteménye és 120 ezer fontos Rolls Royce Phantom gépkocsija is van. Az alperes azzal védekezett, hogy a drága kocsit már eladta, a gyémánt kereskedelemmel felhagyott, nincs klasszikus autógyűjteménye, nem foglalkozott devizaügyletekkel és vagyona értéke relatív, mivel nem rendelkezik olyan vagyontárgyakkal, mint például paloták vagy jachtok.

 

A bíróság előtt azon is megy a vita, valójában mit takart a szerencsejátéktól eltiltás, illetve a kaszinó azt állítja, hogy Al-Geabury később aláírt egy papírt, miszerint nincsenek szerencsejáték-problémái – a milliárdos szerint azonban ezt a dokumentumot a kaszinó készítette, ő csak aláírta. Egy biztos, a 2 millió fontos veszteség után az üzletember kitöltött egy nyomtatványt, miszerint egy életre kitiltatja magát a kaszinóból, és azt is ráírta a papírra, hogy „függő vagyok”. Al-Geabury szerint ő még az 5 millió fontos hitelkeret felajánlása előtt tájékoztatta a kaszinót az állapotáról és azt is megbeszélte a személyzettel, hogyan tudják őt megállítani. Még azt is ráírta a papírra, „ezek bűnözők”.

 

Az ügyvédje, Kevin Pettican szerint a kaszinó megsértette a saját belső szabályait, amikor olyan embernek adtak kibővített hitelkeretet, aki már eltiltatta önmagát a szerencsejátéktól, és a kaszinónak vállalnia kell a felelősséget „tisztességtelen befolyásolás és lelkiismeretlen ügymenet” miatt. Ezen felül viszontkeresetet nyújtottak be a Ritz Club ellen 5,4 millió angol font értékben, ugyanis ennyit vesztett Al-Geabury 2010 októbere és 2014 februárja között a kaszinóban. 

 

A bírósági tárgyalás folyamatban van, az ítéletről tájékoztatjuk olvasóinkat…

 

Címkék: kaszinó,