Zöld utat kaptak a kaszinók Szocsiban és a Krím-félszigeten

2014-07-10
Az Orosz Állami Duma elfogadta azt a törvénytervezetet, mely két új szerencsejáték zónát engedélyez, a Krím-félszigeten illetve Szocsiban – ez utóbbi meglepő, hiszen Putyin nemrégiben vehemensen tiltakozott kedvenc városa „kriminalizálása” ellen…

 

A zónák pontos helyét a helyi kormányzat fogja kiválasztani. A Krím-félszigeten az előzetes várakozások szerint a kaszinók 720 millió dollárnyi bevételt fognak generálni, 100 millió – 1 milliárd dolláros befektetéssel. Sergey Aksyonov, a krími kormány vezetőjének elmondása szerint a legvalószínűbb krími helyszín a Fekete-tenger északi partján fekvő üdülőváros, Jalta lehet. 

 

A második olvasatra elfogadott jogszabálytervezet zöld utat adott egy Szocsiban létesítendő szerencsejáték zónának is, melynek legvalószínűbb helyszíne Gornaya Karusel. Meglepő döntés ez, hiszen  Vlagyimir Putyin eddig meglehetős távolságtartással szemlélte a szerencsejátékokat: pár hónapja elutasította azt a javaslatot, hogy Szocsiban is engedélyezzék a szerencsejátékokat, és így próbáljanak új életet lehelni a téli olimpia után elhagyatottá vált létesítményekbe. “Már van egy szerencsejáték zóna a Rosztov-régió és a Krasznodar-térség közti határterületen, melyet a Fekete-tengerig kiengedtünk. Véleményem szerint nem lenne praktikus egy másik zóna kijelölése a térségben, annak ellenére, hogy ez minden bizonnyal vonzóbbá tenné a helyet a befektetők számára. Olyan légkört teremtene azonban, mely megakadályozná állampolgárainkat abban, hogy a családjaikkal ebben a térségben töltsék a vakációjukat.” – nyilatkozta akkor Putyin elnök. Közölte, hogy a befektetést azért valósították meg, hogy Szocsi még vonzóbb legyen a középosztálybeli turisták számára, nem pedig azért, hogy maroknyi gazdag kaszinózó járjon ide, akik „megengedhetik maguknak, hogy többszázezer dollárt veszítsenek egy kaszinóban.”

 

Oroszországban 2009-ban mindenféle szerencsejátékot megtiltottak, és a kaszinókat az ország négy távoli, nehezen megközelíthető részében kialakított zónába száműzték. Ezt megelőzően az orosz kaszinópiac 9 milliárd dollár bevételt ért el.

A GMA szaktanácsadó cég szerint az orosz piac a világ összes szerencsejáték bevételének mintegy 8 százalékát generálhatja a jövőben. Ezzel negyedik legnagyobb piac lehet a kínai (57%), koreai (22%) és a jövendőbeli japán (13) után. Az elemzők úgy vélik, hogy a vlagyivosztoki szerencsejáték zóna három éven belül elérheti az 1,2 milliárd dolláros bevételt, egy évtizeden belül pedig 5,2 milliárd dollárosra is nőhet, és ezzel a világ negyedik legnépszerűbb szerencsejáték helyszíne lehet Makaó, Las Vegas és Szingapúr után. 

 

A hírek szerint ez év végén a Melco Crown Entertainment nyitja meg az első kaszinó resortot Vlagyivosztokban, 110 millió dolláros beruházással. A 60 asztallal és 800 nyerőgéppel felszerelt kaszinó mellett felépül egy 110 szobás hotel is, melyet a későbbiekben még 100 VIP asztallal és további 600 nyerőgéppel bővítenek.

A NagaCorp 350 millió dollárból épít fel ugyanebben a zónában egy hotel kaszinót 100 asztallal, 500 nyerőgéppel, azonban ez várhatóan csak 2018-ban fog megnyitni.

A vlagyivosztoki az első olyan orosz szerencsejáték zóna, ahol nagy nemzetközi szolgáltatók is befektetnek, az, hogy az új krími és szocsibeli helyszínen mennyire lesz népszerű a körükben, hamarosan kiderül.

 
Címkék: kaszinó,