Zöld utat adott az EU az új horvát szerencsejáték szabályozásnak

2014-11-13
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a horvát kormány a szolgáltatók számára rendkívül költséges módon nyissa meg legalizált, szabályozott online pókerpiacát.

 

Az EU által elfogadott jogszabálytervezet értelmében azoknak a szolgáltatóknak, akik be akarnak lépni az új horvát online pókerpiacra, és szolgáltatni szeretnének a horvát játékosok felé, liszenszet kell igényelniük, és olyan mértékű díjakat és adókat kell fizetniük, mely egész egyszerűen valószínűleg túl magas lesz ahhoz, hogy belátható időn belül megtérüljön a befektetés.

 

A játékosok azonban örülhetnek, hiszen ha lesz olyan bátor szolgáltató, aki ennek ellenére úgy dönt, hogy nem hagyja úszni a horvát lehetőséget, annak .com termeibe ülhetnek be, tehát a francia, olasz és spanyol játékosokkal ellentétben, akik csak honfitársaikkal játszhatnak, a horvát pókeresek a világ minden tájáról származó társaikkal ülhetnek majd egy asztalhoz.

 

A várhatóan 2015 közepén induló online pókerpiacra való belépéshez a szolgáltatóknak 3 millió kunás (120 millió forintos) egyszeri belépési díjat kell fizetniük, és ezen felül vállalniuk kell, hogy évente is megfizetnek egy ugyanilyen összegű díjat. 

 

A szolgáltatóknak ezen kívül még jópár komoly pénzügyi feltételnek is meg kell felelniük, például egy szintén 120 millió forintnak megfelelő összegű bankbetétet kell letenniük, mely a jogalkotó célja szerint garantálná a vállalat pénzügyi stabilitását.

 

Ezeken túlmenően természetesen adófizetési kötelezettség is terheli majd a szolgáltatókat, a tiszta játékbevétel után fizetendő 5 százalékos adókulccsal. Sőt! A tervek szerint lesz egy lépcsőzetes járulékos adó is, melyet a játékosoknak kell majd fizetniük a nyereményeik után. A 750 - 10.000 kunás nyereményeket 10%, 10.000 - 30.000 kuna közötti nyereményeket 15%, a 30.000 – 500.000 kunás nyereményeket 20%, az a felettieket pedig 30% adó terheli majd. A játékosok már nettó nyereményeket fognak megkapni, hiszen a jogszabály arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy  a nyereményekből egyből vonják le az adót.

 

Az EU jóváhagyása után a jogszabály most a horvát parlament elé kerül, és várhatóan hat hónappal a parlament jóváhagyása után, 2015 közepén indulhat a legalizált horvát piac.