Zlatan, Trump, Los Angeles, MLS

2018-03-29
Zlatan Ibrahimovic 36 évesen úgy döntött, hogy David Beckham példáját követve a Los Angeles Galaxy csapatához szerződik. Így aktív pályafutása vége felé közeledve még egyszer megrázza magát a svéd klasszis, a performance-ra pedig mindenki kíváncsi. Mi is!

Zlatan Beckham útját járja?!

David Beckham és Ibra pályafutásában sok a közös pont. Mindketten a futball ikonjai, a pontrúgások nagymesterei. Becks is játszott a Man. Unitedben, nem is akárhogyan. Aztán pár meccsen pályára lépett a PSG mezében és az AC Milan csapatában is. Ibra ugyanúgy megfordult Manchesterben, Milánóban és Párizsban, most pedig irány Kalifornia, Los Angeles.

Ibra bár jóval kevesebbet keres, mint a Unitednél, azért egy-két reklámszerződéssel lehet majd pótolni a kieső milliókat, hisz legalább annyira kell a Galaxynek a pályán, mint azon kívül. (Később lesz róla szó, 2-3 éve milyen sztárok játszottak a Galaxynél.) Beckham 5 idényt húzott le LA-ben, 98 meccsen 18 gólt hozott össze. Óriási szerepe volt abban, hogy az MLS milyen mértékű fejlődést mutatott az elmúlt években. Beckam személye megkerülhetetlen, és ha minden jól alakul, jövőre már klubtulajként üdvözöljük őt a ligában, hisz Miami is csatlakozik ehhez a jó értelemben vett cirkuszhoz.

Drogba, Pirlo, Kaká, Lampard vagy Gerrard például egyértelműen levezetni jöttek az MLS-be, viszont vannak olyan játékosok, mint David Villa vagy Giovinco, akik még bármelyik európai top bajnokság legtöbb csapatába beférnének. Ibra azért 36 évesen egy súlyos sérülés után kicsit zsákbamacska, de a Galaxy bukni nem fog a trade-en. A reklámértéke Zlatannak nem pici, az viszont kérdéses, hogy mit tesz hozzá a franchise történelméhez a pályán.

 

Zlatan (10) hétvégén mutatkozhat be az LA Galaxy csapatában (fotó: wikimedia)

 

Szombaton rangadó, az LA Galaxy a városi rivális LAFC-t fogadja

Pár éve még Robbie Keane, Steven Gerrard, Donovan és Juninho rúgta a bőrt az LA-ben, aztán ezek a sztárok szinte egyszerre hagyták abba. J. Jones és Van Damme is távozott, aztán ennek eredménye lett, hogy a Galaxy a tavalyi idényben a legrosszabb mérlegű együttes volt a ligában. Sok volt a sérülés is, nagyon gyenge idényt futott a csapat, pofozógéppé vált a Galaxy. Idény végén Zardes is eligazolt, de Ibra érkezése talán picit felrázza ezt az együttest, mert a rajt most sem sikerült acélosra. A három meccsen szerzett négy pont jelenleg a nyugati 7. helyzet elég. Ami pedig még inkább böki a Galaxy csőrét, hogy az idén debütáló friss franchise, az LAFC mindkét eddig lejátszott bajnokiját megnyerte, két meccsen a maximális hat pontot gyűjtötte be. A Seattle Sounderst és a RSL együttesét is idegenben verte, előbbit szűken 1-0 arányban, utóbbit pedig bőven, ott 1-5 lett a vége.

Az első derbi a két együttes történelmében, és ha minden igaz, ezen már Zlatan is pályára lép. Önmagában sem kis esemény, de Ibra lehet a fűszer, ami miatt megéri belenézni ebbe a találkozóba.

Foci ebédidőben

Nálunk, ez a meccs (CET szerint) este 21 órától kezdődik. Semmi fura nincs ebben, viszont ha belegondolunk, Kaliforniában csak dél lesz, amikor kezdenek a srácok. Ebből is látszik, hogy picit nekünk, Európaiaknak is kedvezni akarnak. visszatérve a találkozóra, vendég-oldalon Luis Lopez kapus mellett a fiatal Zimmermann sérült, de ők eddig sem játszottak. Páran a FIFA játéknapok miatt hazájuk nemzeti együttesében szerepeltek, ők egész biztosan fáradtak lesznek. A Galaxynél talán még nagyobb a baj, mert Alessandrini és Jamieson tuti nem játszik, de kérdéses Gio és Jonathan dos Santos játéka is, és Ciani sem egészséges, aki majd hátulról hiányozhat.

Ha Ibra kezd a Galaxynél, az a többieknek is lökést adhat. Abban is biztosak lehetünk, hogy a Galaxy hazai pályán mindent megtesz annak érdekében, hogy a 'kistesót' megverje. Ez nem lesz egyszerű, mert az LAFC eddig nagyon meggyőző. Bob Bradley jó kis csapatot rakott össze. A védelem rutinos, sokat tapasztalt játékosokból tevődik össze, akik fizikálisan is egészen jó állapotban vannak még. A középpálya stabil, elöl pedig Urena, Vela, Rossi és Blessing nagyon komoly veszélyt jelent a kapura. Ráadásul az LAFC első két bajnokiját idegenben húzta be, hazai pályán először április utolsó napján mutatkozhat be a közönségnek.

Szóval derbi lesz LA-ben, méghozzá az első. Példaként hoznánk fel 2015-ből az első New York-i derbi a Red Bulls és a City között. Azon a találkozón a rutinosabb Red Bull 2-1-re győzött, de alaposan megizzadt. A találkozón 7 sárga lap mellett egyszer a piros is előkerült, szóval közel sem volt babazsúr. Valószínűleg Los Angelesben is paprikás lesz a hangulat, azonban arrafelé azt is tudják, hogy ki kell szolgálni a közönséget, ha valahol, akkor LA-ben tudják, mi a show business.

(Sport)FOGADÁS

Először is a bulvár

Az unibet fogadóirodánál az "egyéb-nem sport" kategóriánál találjuk a "Zlatan in the USA" fület, ami alatt három fogadási opció található: Nem szaporítjuk a szót, íme:

Hogy ezek közül valamelyik is megvalósul 2018. december 31-ig, mindenki döntse el. Különösen érdekes a 2. opció, a Zlatan-Trump találkozó, azért az majdnem olyan hírértékkel bírna, mintha Trump találkozna Kim Dzsong Unnal... -egyébként az unibet erre a még kérdéses Donald - Kim találkozóra is kínál fogadási lehetőségeket, de ez más lapra tartozik.

Aztán a foci

Visszatérve az LA Galaxy - LAFC meccshez, az esélyek a hazai csapat győzelmét sejtetik. A Galaxy győzelme 1.95-tel fogadható, miközben a vendég-siker 3.55-ért. Őszintén szólva elnézve Veláékat, az érték egyértelműen a V-ben rejlik. Természetesen arra is fogadhatunk, hogy Ibra lő-e gólt. Ha betalál, 2.02-es szorzóval foghatjuk meg. Esély van rá, de azért picikét lehetne magasabb ez az odds, hogy értékel találjunk benne.

A gólok terén a 2.5 felett tipp 1.71-el szoroz, ha kettő, vagy az alatt marad a gólok száma, akkor 2.14-es szorzóval számolhatunk. (Mi inkább a 2.5 alatt opció felé hajlunk, de azért az sem lepne meg senkit, ha legalább három, vagy annál is több gólt látnánk)

Említettük a cikkben, hogy korábban az első New York-i derbi, a Red Bulls-City meccs 8 lapot hozott. Itt a 3.5 büntetőlap felett opció 1.62-vel szoroz, ha legalább öt büntetőlap lesz a meccsen, az 2.60-as odds. Ha az első New York-i derbihez hasonlóan itt is villan majd a piros lap, mi pedig fogadunk rá, akkor a tétünk 3.50-szeresét kapjuk vissza az unibetnek köszönhetően. Ez mondjuk nem hangzik rosszul. Tuti olyan meccs lesz, amit mindkét fél nagyon meg akar nyerni, így előfordulhat a pályán olyan eset, amikor a sporinak elő kell venni a piros lapot is.

Ibrahimovic bemutatkozására tehát (CET szerint) szombat este, 21 órai kezdettel kerül sor, fel lehet írni a naptárba!

Címkék: sportfogadás, tipp,