Zene a nyerőgépezők füleinek

2013-08-06
A kanadai University of Waterloo most megjelent tanulmánya szerint a nyerőgépek hangjainak köszönhetően a játékosok rendszerint túlbecsülik a nyerő pörgetéseik számát.

 

A hanghatások mindig is szerves részei voltak a nyerőgépes játékélménynek. Az 1900-as évek eleje óta minden alkalommal csengőhanggal jutalmazták a játékosokat, ha nyerő kombinációt pörgettek ki. Manapság egy-egy gép átlagosan 400 hangeffekttel rendelkezik.

Mikor a játékos pörget és veszít, a gép néma marad; azonban mikor pörget és többet nyer annál, mint amennyit feltett, ünnepélyes dallamot játszik. Meglepő módon, mikor pörget és kevesebbet nyer, mint amennyit kockáztat, a játékos akkor is ünnepélyes dalt hallhat, pedig összességében veszített. 

 

Mike Dixon és kollégái azt kutatták, hogy vajon ezek az dicsőséges hangok segítenek-e elrejteni a veszítés tényét a játékosok elől az úgynevezett „nyerésnek álcázott veszítő” menetekben. Dixon és csapata a játékosok fiziológiai reakcióit mérte a  nyerőgépjátékok különböző végeredménye - nyerés, vesztés és nyerésnek álcázott vesztés – esetén.

A vizsgálat során 96 játékos játszott egy szimulátoron. Először mind a nyereményeket, mind a nyerésnek álcázott veszítést hanghatás, ünnepélyes csilingelés és vizuális visszajelzés kísérte. A második alkalommal minden hanghatást kikapcsoltak, és a játékosok csak vizuális visszajelzéseket kaptak. A kutatók a teszt alatt mérték a résztvevők tenyerének vezetőképességét (izzadását) és szívritmusát. A játék végén megkérdezték a játékosokat, hogy melyik menet tetszett nekik jobban, és miért, illetve megkérték őket, hogy becsüljék meg, hogy hány pörgetéssel nyertek többet, mint amennyit kockáztattak.

 

A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a hangok hatással vannak a játékosok általános izgalmi szintjére. A hanggal végigjátszott menetben a bőr vezetőképessége (tehát a verejtékezés) jelentősen nagyobb volt, mint a néma menet esetén, és a játékosok is sokkal izgalmasabbnak ítélték a hangos meneteket. 

A kutatás kimutatta, hogy a hanghatások közrejátszanak abban, hogy a játékosok rendszerint túlbecsülik a nyertes menetek számát. Ugyan ez a túlbecslés a néma szakaszban is előfordult, de jelentősen magasabb volt a hanggal kísért menetben: 24 százalék a néma szakasz 15 százalékához képest. 

A kutatók végkövetkeztetése szerint a hanghatások tehát szerves részei az álcázásnak, arra késztetik a játékost, hogy úgy érezze, többször nyert, mint valójában.

 

Címkék: kaszinó, nyerőgép,