Zavargásokba torkollott a PSG bajnoki ünneplése

2013-05-14
Az ultrák elrontották a szurkolók ezreinek örömét, az Eiffel-torony közelébe meghirdetett eseményről a focisták is elmenekültek.

 

Zavargásokba torkollott Párizsban a Paris Saint-German bajnoki címének ünneplése. Este futballhuligánok rontották el a szurkolók ezreinek örömét, az Eiffel-torony közelébe meghirdetett eseményről a focisták is elmenekültek.

 

Az ultrák, akiket a korábbi rendzavarások miatt kitiltottak a stadionból, előbb megrohamozták a sajtótribünt, majd gépkocsikat, kirakatokat törtek be a belvárosban, és összeverekedtek a rohamrendőrökkel is. Harmincan sérültek meg, köztük három rendőr, 21 embert őrizetbe vettek.

 

Mintegy tízezer ember gyűlt össze kora este a Szajna-parton, az Eiffel-toronnyal szemben található Trocadéro téren a fővárosi csapat ünneplésére. A PSG játékosai 7 órakor meg is érkeztek egy busszal, akkora azonban a teret már megtöltötték a tömegbe füstbombákat dobáló huligánok, akik a pódium lábánál provokálni kezdték az embereket, majd egy részük felmászott a teret övező Chaillot-palota állványzatára, és a díjátadás közben Libertés pour les ultras (Szabadságot az ultráknak) feliratot emelt a magasba. A PSG stadionjából ugyanis a korábbi rendzavarások miatt három éve kitiltották az ultrákat.

 

A biztonsági problémák miatt a játékosok a tervezett félóra helyett alig öt percet maradtak a pódiumon, az ünneplésükre érkezett tömeget nem is üdvözölték, hanem elmenekültek a helyszínről, vissza a Parc des Princes-nél található stadionba és ott töltötték az egész estét.

 

Eközben az ultrák megrohamozták a sajtótribünt, ahonnan a rendőrségnek kellett az újságírókat kimenekítenie. A huligánok ezután rátámadtak a rohamrendőrökre, feldöntötték a biztonsági kordonokat, kirakatokat törtek be, majd a szomszédos Champs-Élysées sugárúton és az Eiffel-torony lábánál folytatták a rendbontást. Itt a hírtelevíziók élő közvetítése szerint egy turistabuszt is feltörtek és kiraboltak.

 

A nyugalom éjfél után állt helyre a környéken, ahol már előző este is rendbontásokra került sor azt követően, hogy a PSG 19 év után ismét bajnok lett, miután 1-0-ra nyert az Olympique Lyon vendégeként a francia labdarúgó-bajnokság 36. fordulójának zárómérkőzésén. Akkor is 21 személyt állítottak elő, a rendőrök közül pedig 16-an sérültek meg.

 

Bernard Boucault párizsi prefektus szerint "több ezer rendbontó szállta meg a város utcáit és elképesztő pusztítást művelt". "A PSG soha többé nem tarthat ünnepi rendezvényt közterületen" - jelentette be éjszaka a prefektus. Azt is közölte, hogy a hétfő esti összecsapásokban harmincan megsérültek, köztük három rendőr. Rendbontás miatt 21 személyt vettek őrizetbe.

 

A PSG közleményben ítélte el, hogy "az ünnepet néhány száz olyan rendontó tönkretette, akiknek semmi közük a labdarúgáshoz". A játékosok "mély sajnálatukat" fejezték a "hűséges és szenvedélyes" szurkolóknak amiatt, hogy le kellett rövidíteni a díjátadást.

 

A prefektúra szerint nyolcszáz rendőr biztosította a díjátadás helyszínét. A második legjelentősebb rendőri szakszervezet, a jobboldalhoz közel álló Alliances és a Vöröskereszt szerint is a rendőrség "alábecsülte" az eseményt, kevesebb szurkolóra számított. Geoffroy Didier, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkár-helyettese Manuel Valls belügyminisztert tette felelőssé a történtekért. Claude Goasguen, Párizs XVI. kerületének (ahol a zavargások történtek) UMP-s polgármestere pedig Valls lemondását követelte. A miniszter szerint "jelentős" volt a rendőri biztosítás, de megígérte, hogy az elkövetkező napokban a térfigyelő kamerák segítségével azonosítani fogják és bíróság elé állítják az összes rendbontót.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,