Zálogjogot jegyeztetnek be a kaszinók a játékosok házaira

2014-03-13
Két nagy connecticuti kaszinó, a Foxwoods és Mohegan Sun nem lacafacázik, ha a játékosok adósságainak behajtásáról van szó.

 

A connecticuti Foxwoods és a Mohegan Sun kaszinó az utóbbi időben a massachusettsi engedélyekért folytatott nagy csatát. Ezekhez a kampányokhoz egyrészt kemény tárgyalásokra és ravasz ingatlanüzletekre volt szükség, másrészt arra, hogy meggyőzzék a helyieket arról, hogy a kaszinócég szem előtt tartja a térség érdekeit.

Azok a massachusettsi lakosok azonban, akik adósságba keverednek ezekkel a kaszinókkal, megtapasztalhatják, hogy behajtási taktikájuk nem éppen meleg és barátságos. 

Massachusettsi sajtóértesülések szerint a két kaszinó együtt összesen tucatnyi zálogjogot jegyeztetett be az államban, hogy így kísérelje meg behajtani a tartozásokat azoktól a játékosoktól, akik nem tudták fedezni szerencsejátékból származó veszteségeiket. Állítólag már legalább egy évtizede alkalmazzák ezt a taktikát, és nem egyszer olyan esetben is használták, mikor mindössze néhány ezer dolláros tartozásról volt szó.

„Ez egy hihetetlenül durva, ragadozó típusú hozzáállás.” nyilatkozta az ügyről egy iowai hiteltanácsadó iroda szakembere, Tom Coates. 

 

Vegyük például Louis H. Cutler esetét. Egy 80 éves revere-i nyugdíjasról van szó, aki a Mohegan Sun és a Foxwoods kaszinókban is előszeretettel játszott. 2006-ban azonban nem tudta visszafizetni azt a 36 ezer dollárt (kb. 8 millió forintot), amit a kaszinótól kölcsönzött, hogy játszani tudjon, így a Mohegan Sun jelzálogot jegyeztetett be arra a házra, melynek a férfi társtulajdonosa volt. 

De ezzel még nem volt vége Cutler kaszinókkal kapcsolatos bonyodalmának.  2007-ben a Foxwoods rájött, hogy Cutler valószínűleg a feléjük fennálló tartozást sem fogja tudni visszafizetni, így ők is jelzálogot tetettek a házára, hogy így próbálják visszaszerezni 30.600 dollárjukat. 

Ilyen történetek hallatán sokakban felmerülhet, hogy hogyan juthatnak a Cutlerhez hasonló játékosok ekkora kölcsönökhöz?! 2007-ben Cutler kénytelen volt csődöt jelenteni, és kijelentette, hogy egyetlen jövedelme a havi 640 dolláros társadalombiztosítási csekk. Csekély jövedelme ellenére a két kaszinó mégis összesen 66 ezer dollár (mintegy 15 millió forint) kölcsönt biztosított számára!

 

A kaszinók mindig is közismerten agresszívek voltak adósságaik behajtásával kapcsolatban, de ez a taktika túlmegy azon, amit a legtöbb szerencsejáték vállalat kész meglépni pénzük visszaszerzése érdekében. Iparági szakértők azt mondják, hogy eddig gyakorlatilag ismeretlen volt az az eljárás, hogy egy játékos otthonát támadják be a tartozás begyűjtése érdekében. 

“Őszintén szólva én még nem hallottam olyanról, hogy egy kaszinó házakat venne el.” mondta I. Nelson Rose professzor, a szerencsejáték jog szakértője. „Ez tényleg extrém.”

A szóban forgó kaszinók azonban azt állítják, hogy módszerük nem különbözik lényegesen az iparág többi szereplőjétől, még akkor sem, ha ők úgy döntöttek is, hogy egy kicsit más útvonalon közlekednek, mint versenytársaik.

"Az a következtetése, hogy behajtási módszerünk valamiképpen agresszívebb, mint a többi szerencsejáték vállalaté, pontatlan." közölte a Mohegan Sun vezetője, Charles Bunnell egy levélben. Bunnel rámutatott arra, hogy Nevadában a kifizetetlen szerencsejáték tartozások olykor bűnvádi eljárásban végződnek, ha azokat nem tudják behajtani.  

A nevadai szerencsejáték tartozások jogi szempontból valójában fedezetlen csekknek minősülnek, és általában vagy peren kívül megegyeznek a felek egy nem publikus összegben, vagy valóban a bíróság elé kerül az ügy, mint például egy közelmúltbeli esetben, mikor Semion Kronenfeld 12,9 millió dollárral tartozott két nagy Las Vegasi kaszinónak.

 

Cutler esetében a kaszinó azt állítja, hogy a férfi először 1996-ban kért tőlük hitelt, és akkoriban volt elég vagyona ahhoz, hogy fedezetet tudjon nyújtani a kölcsönhöz. A kölcsönök csak 2004-ben kezdtek el halmozódni. A kaszinó állítása szerint ők felajánlották, hogy rendezzék az ügyet a teljes tartozás 15 százalékának kiegyenlítésével, azonban Cutler ezt visszautasította. 

Gary Green - aki korábban kaszinókat is vezetett, jelenleg pedig kaszinó-tanácsadóként dolgozik – elmondása szerint a játékosok normál esetben csekket hagynak a kaszinóknál a kölcsönbe kapott pénzért cserébe. Szerinte az, hogy jelzálogot alkalmaznak egy szerencsejáték adósság begyűjtésére, egyszerűen „nevetséges”.

„PR megfontolásból sem áll meg ez az egymásnak ellentmondó kommunikáció” mondja Green. „Ha azt állítjuk a nagyközönségnek és a szabályozóknak, hogy mi szórakoztatóipar vagyunk, akkor nem tehetünk közben jelzálogot az emberek otthonára.”

Lehet, hogy így van, azt azonban el kell ismerni, hogy ez még mindig szelídebb megoldás, mint az a jó öreg módszer, mellyel a hőskorban éltek a Las Vegasi kaszinók, mikor a játékos térdei, ujjai és olykor élete bánta, ha nem fizette időben vissza az adósságát…

 
Címkék: kaszinó,