Vizsgálódik az Európai Bizottság a nyerőgépek betiltása miatt

2012-10-29
Már vizsgálja az az Európai Bizottság a Magyar Országgyűlés által elfogadott szerencsejáték törvény módosítását, a nyerőgépek azonnali betiltásának indokát megalapozó anyagokat már be is kérte a Magyar Kormánytól – tudatta a Magyar Szerencsejáték Szövetséggel (MSzSz) az Európai Pénznyerő automatákat Üzemeltetők Szövetsége (EUROMAT).

 

Az EUROMAT melynek 18 európai ország szerencsejáték szövetsége is tagja – köztük a MSzSz – október 4-én fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy gondolják, hogy a Magyar Kormány részéről jogellenesség áll fenn a nyerőgép iparágat betiltó döntés kapcsán. 

Az EUROMAT panaszában emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság már Lengyelországban jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket. A 98/34/EC Direktíva alapján meghatározott 3 hónapos várakozási időt figyelmen kívül hagyva, a Magyar Kormány az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvény módosításra hivatkozott. Az EUROMAT panasza szerint ez nem fiskális kérdés, inkább egy védelmező döntés egy bizonyos al-szektor javára, fiskális eszközként burkolva, ugyanis a Magyar Kormány versenyellenes intézkedést alkalmazott a privát szektorral szemben a koncesszió alapján működő kaszinók haszna védelmében. 

 

Anette Kok, az EUROMAT elnöke, arról értesítette tagját, az MSzSz-t, hogy az Európai Bizottságtól kapott hivatalos levélben tudatták velük: a Bizottság szolgálatai már feltették kérdéseiket a magyar hatóságoknak az EUROMAT szerint jogsértő döntés kapcsán.  

 

Nemcsak az EUROMAT, hanem a Magyar Szerencsejáték Szövetség panaszát is befogadta az Európai Bizottság és a közösségi joggal ellentétesnek tartott jogszabályt megalapozó érveket elkezdte feldolgozni – jelentette be az MSzSz elnöke. Schreiber István elmondta: reméli, hogy az Európai Bizottság sürgősen lépni fog, megszünteti az uniós jogsértést és az európai útra tereli vissza az ügyet.