Vizes vb - Olasz Anna 5., Risztov Éva 9. lett 10 kilométeren

2013-07-23 FRISSÍTETT
Olasz Anna az ötödik, Risztov Éva, a tavalyi londoni olimpia aranyérmese pedig a kilencedik lett Barcelonában, a nyíltvízi úszók keddi 10 kilométeres versenyében.

 

A 27 éves Risztov, a Debreceni Sportcentrum sportolója - aki medencében, 1500 méter gyorson is indul a vb-n - akárcsak Londonban, most is gyorsan az élre állt, és az első körben végig vezetett. A 19 esztendős Olasz ekkor az 51 tagú mezőny 30. helyén úszott.

 

 MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Risztov - 2012 legjobb magyar női sportolója, akit a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) a világ legjobb nyíltvízi úszójának választott tavaly - a második kör végén, azaz féltávnál is az élen haladt, és a mezőny szorosan követte. 

 

A magyar egészen hét kilométerig vezetett, ezután azonban fokozatosan visszaesett, egészen a 9. helyre. Eközben Olasz Anna, aki szombaton, öt kilométeren 12. lett, egyre erőteljesebben jött föl az élbolyhoz, és az utolsó kör előtt már a 13. helyen úszott. 

 

A hajrát a szegedi Haász SZUE úszója, az élete első felnőtt vb-jén szereplő Olasz Anna bírta jobban, és kevéssel csúszott le a dobogóról. Risztov Évának pedig be kellett érnie a kilencedik helyezéssel.

 

 MTI Fotó: Kovács Anikó

 

"Tavaly olimpiai bajnok lettem, ha három vébéaranyat ígértek volna cserébe, akkor is az olimpiait választanám - nyilatkozta Risztov a Magyar Úszó Szövetség honlapjának. - Ma megtettem, amit a haza becsülete megkívánt, bár nagyon nehéz volt az évem - tette hozzá, majd így folytatta: 

"Nagyon sok támadást kaptam olyan emberektől és szervezetektől, akiktől érzésem szerint jogtalan volt az egész. Boldog vagyok, hogy teljesítettem a távot... Ha majd adottak lesznek a feltételek, 2015-ben megint ünnepelhetünk. Egy biztos: a jövőben is ugyanolyan alázattal fogok készülni, mint eddig – és köszönöm mindenkinek, aki támogatott ebben a szezonban" - mondta.

 

Olasz Annának az volt az álma - ami teljesült is: -, hogy az első hatban végezzen.

"A harmadik helyért csatáztunk, szoros volt, de annyira kiúsztam magam, hogy ezzel az ötödik helyezéssel sem lehetek csalódott. Nem bosszant, hogy mennyire közel voltam az éremhez; ha azt veszem, hogy a harmadik helyezett német versenyző 37 éves, én pedig fele annyi, akkor úgy gondolom, van időm annyi tapasztalatot szerezni, hogy a jövőben jól sikerüljön a hajrá, és felállhassak a dobogóra."

 

Eredmények:

nyíltvízi úszás, női 10 km, világbajnok:

Poliana Okimoto (Brazília) 1:58:19.2 ó

2. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:58:19.5

3. Angela Maurer (Németország) 1:58:20.2

...5. Olasz Anna 1:58:22.4

...9. Risztov Éva 1:58:23.4

 

Forrás: MTI

Címkék: úszás,