Vizes vb - Hosszú csúccsal melegített, Kapás rekorddal döntős, Cseh elődöntős

2013-07-29
Mindhárom magyar remekelt a barcelonai vizes vb úszóprogramjának hétfői selejtezőiben: Hosszú Katinka parádés országos csúccsal rukkolt ki 100 méter háton, a férfiak hasonló számában Cseh László a nyolcadik idővel került be a legjobb 16-ot felvonultató esti elődöntőbe, míg a női medencés maratonin, vagyis 1500 gyorson Kapás Boglárka - akárcsak 400-on - nagy magyar rekordddal biztosította helyét a keddi döntőben.

 

A világ- és Európa-bajnok Hosszú a számára tulajdonképpen ismeretlen területnek számító versenyszámban - mivel háton még soha nem indult világviadalon - az április 25-én, Dublinban, az ír nemzetközi bajnokságon elért 1:00.24 perces magyar rekordját javította meg jelentősen a matinés próbán, 59.40 másodperccel csapva a célba. Teljesítménye a teljes mezőnyben a második legjobb volt, ezzel együtt nem indul el a szám elődöntőjében. 

"Ha a 200 vegyes döntője után lenne, akkor vállalnám, de mivel előtte rendezik, nem kockáztatok" - nyilatkozta az MTI-nek a selejtezőt követően.

 

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és többszörös Eb-győztes Cseh László 100 méter háton mutatkozott be a katalán fővárosban, biztató alakítással. 

"Idén alig úsztam ezen a távon, s bár 54 másodpercen belüli időt terveztem, az 54.06 sem rossz, s kezdetnek, a világbajnoki ráhangolódásnak teljesen megfelelt - mondta. - A délelőtti úszásom a nyolcadik pozíciót érte, este igyekszem még jobban úszni, hogy döntős legyek."

 

A Barcelonában a vasárnapi nyitányon 400 m gyorson vb-ötödik Kapás Boglárka, akinek a 800-as táv az igazi erőssége, hétfőn 1500 m gyorson szállt medencébe, s úszott ismét kiválóan, igazi csattanóval zárva le a piros-fehér-zöld színek képviselőinek hétfői selejtezős sorozatát. A nyitónaphoz hasonlatosan a másfél kilométeres számban is országos csúcsot produkált, s az ötödik idővel jutott be a kedd esti fináléba. A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok korábbi egyéni legjobbját csaknem 13 (!) másodperccel megjavítva 16:02.58-ra módosította az előző honi rekordot, amelyet 16:10.04-gyel Risztov Éva tartott a tavalyi debreceni Eb, napra pontosan május 26-a óta.

 "Ahhoz képest, hogy a fő számom a 800, a 400 után 1500-on is nagyon jól ment az úszás, és már a második országos csúcsomat értem el. Remélem, a holnapi döntő is jól sikerül... - nyilatkozta Kapás.

 

A hétfő esti programban Cseh a 100 hát elődöntőjében lesz érdekelt, míg Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna a 200 méter vegyes fináléjában úszik.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: úszás,