Viszlát GTECH!

2015-03-10
Immár hivatalos: az IGT-vel való, 6,4 milliárd dolláros összeolvadását követően az online szerencsejáték világának rekorderei közé bekerült GTECH búcsút int eddig használt nevének.

 

A nevadai szerencsejáték felügyelet a napokban jóváhagyta azt a fél évvel ezelőtt bejelentett megállapodást, mely értelmében a világ legnagyobb lottórendszer fejlesztője, a GTECH (melyet itthon legtöbben talán a TippmixPro fejlesztőjeként ismernek) felvásárolja a világ legnagyobb nyerőgép gyártóját, az International Game Technology-t (IGT). 

 

Az 1975-ben alapított IGT nevéhez számos innováció fűződik a nyerőgép iparban, többek közt a video póker, és azok a gépek, melyek zseton helyett papírpénzt illetve különböző papír alapú utalványokat is elfogadnak. A cég Wheel of Fortune elnevezésű terméke minden idők egyik legsikeresebb nyerőgépjátéka. A vállalat sikereinek tetőpontján, 1989-ben, a világon üzemelő 300 ezer nyerőgép fele az IGT gyáraiból került ki.

 

A római székhelyű Gtech SPA többek közt az Egyesült Államokban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Dél-Amerikában üzemeltet lottójátékokat. Éves bevétele körülbelül 4,2 milliárd dollár, 60 országban körülbelül 8.600 alkalmazottja van.

 

A Gtech tavaly júliusi közleménye szerint az új holding székhelye az Egyesült Királyságban, működési központjai pedig Las Vegasban, Rómában valamint Rhode Islanden lesznek. Az új vállalat elnök-vezérigazgatója a Gtech eddigi vezérigazgatója, Marco Sala lesz. 

"Az egyesült vállalat a szerencsejáték piac valamennyi szegmensében vezető pozíciót fog élvezni." - olvasható Sala közleményében. "A tranzakció jelentősen növelni fogja cash flow-nkat és pénzügyi erőnket."

Az új vállalat egyesíti az end-to-end lottómegoldásokat, beleértve az üzemeltetési és a menedzsment lehetőségeket; az iGaming megoldásokat; VLT-ket; a mobil- és nyerőgép játékokat; a nyerőgépek gyártását és üzemeltetését; a kaszinó központi rendszereket; és a közösségi szerencsejátékokat.

 

A GTECH és az IGT a tavaly szeptemberben véget ért pénzügyi évben együtt több mint 6,1 milliárd dollár bevételt termelt, együttes cash-flowjuk közel 2,1 milliárd dollár volt.

 

A GTECH mostani bejelentése értelmében a teljes egyesülés, a bürokrácia lépcsőinek végigjárása után, az idei év áprilisában valósulhat meg. Ez a brand teljeskörű megújításával is jár, aminek keretében a GTECH név egy éven belül teljesen eltűnik, és az óriáscég IGT néven fog továbbélni.  A GTECH egyik tulajdonosa, a Georgia Worldwide PLC  is felveszi az új nevet, és ezentúl International Game Technology PLC néven tevékenykedik tovább. Az új társaság a tőzsdén is az IGT megjelöléssel fog jelen lenni.

 

A GTECH név lecserélése az elemzők szerint helyes döntés. „A berendezéseket gyártó szektorban, Olaszországon kívül, az IGT névnek sokkal nagyobb reputációja van, mint a GTECH-nek, és, ami még fontosabb, segíthet tovább növelni a piaci részesedést.” – közölte a Macquarie Securities szerencsejáték szakértője, Chad Beynon.  

Az Union Gaming Group elemzője, Chris Jones hasonló véleményen van, szerinte a GTECH-et globálisan jóval kevesebben ismerik, mint az IGT-t. „Van értelme a döntésnek. A legfontosabb szerencsejáték piacokon, például Észak-Amerikában, Ausztráliában, sőt Ázsiában is, sokkal inkább ismerik az IGT nevét, mint a GTECH brandet.”

 
Címkék: piaci információ,