Vissza kell fizetnie a sorsjegyen nyert 30 milliót, mert kiskorú

2016-02-03
Nem elég, hogy nem tarthatja meg a kaparós sorsjegyen nyert 100 ezer dollárját, a 20 éves iowai férfi most még a bíróságra is járkálhat, mert kiskorúként szerencsejátékozott.

 

Az iowai lottótársaság szóvivője, Mary Neubauer elmondása szerint az akkor 20 éves Jobie Boals-Watters még tavaly nyáron, július 30-án vitt be a lottótársaság irodájába egy nyertes Mega Crossword típusú kaparós sorsjegyet.

 

„Akkor, az általa megadott információk alapján, minden rendben lévőnek tűnt, és a nyereményt átadtuk” – közölte Neubauer. Boals-Watters az adók megfizetése után 70 ezer dollárt, azaz 20 millió forintot kapott.

 

 A nyeremény átvételekor készült fotó a lottótársaság honlapján is megtalálható volt

 

A probléma csupán annyi, hogy az állam jogszabályai szerint kiskorúak (azaz a 21 éven aluliak) nem vehetnek részt szerencsejátékban, így nem vásárolhatnak kaparós sorsjegyet sem. Érdekes ugyanakkor, hogy 21 éven aluli személyek felvehetik a nyereményt, ha a szelvényt egy nagykorú legálisan vásárolta. 

 

Boals-Watters is azt állította, hogy a sorsjegyet egy kollégája vette. Pár nappal a nyeremény felvétele után azonban valaki (vélhetőleg egy „jóakarója”) névtelenül értesítette a bűnügyi hatóságokat a történtekről, mely alapján a lottótársaság elkezdte kivizsgálni Boals-Watters ügyét.

 

“Megnéztük a bolt biztonsági kamerája által a sorsjegy vásárlásának időpontjában készített felvételt, és abból kiderült, hogy Jobie Boals-Watters volt az, aki megvette a nyertes sorsjegyet.” – nyilatkozta Neubauer. „Akkoriban csak 20 éves volt, tehát a vásárlás nem volt legális, így a nyertes sorsjegy érvénytelen.” 

 

Boals-Watters ennek ellenére ártatlannak vallotta magát a kiskorú szerencsejátékban való részvétele vádjában, a közelmúltban megkezdődött per első tárgyalási napján.

 

A nyomozók szerint nem volt nyoma annak, hogy több munkatárs csoportosan játszott volna, és a gyanúsított később beismerte, hogy hetente több száz dollár értékben vásárol lottószelvényeket és sorsjegyeket. „A jogszabályok okkal léteznek. Nekünk pedig biztosítanunk kell, hogy a törvényeket betartják.” jelentette ki Neubauer. “A lottótársaság jogi úton fogja követelni a nyeremény visszafizetését.” – közölte Neubauer. 

 

A bolt sem járt jól, ahol a fiatalember a sorsjegyet vette, hiszen engedélyét – mivel első esetről volt szó, egy hétre - felfüggesztette a lottótársaság, mivel nem ellenőrizte Boals-Watters személyazonosító okmányait, a sorsjegy megvásárlásakor.

 

“Nem mindennapi esetről van szó. A jó hír az, hogy kiskorú szerencsejátékban való részvétele miatt nagyon kevés eljárás indul. Véleményünk szerint viszonteladói hálózatunk valóban jól működik, és az esetek túlnyomó többségében eladóink jó munkát végeznek, és ellenőrizik a személyazonosító iratokat, tehát a jogszabályoknak megfelelően járnak el.” – nyilatkozta a lottótársaság szóvivője.

 
Címkék: lottónyertes, sorsjegy,