Virágzik a cseh online szerencsejáték piac az átalakítást követően

2018-07-05
A cseh szabályozott szerencsejáték piac összességében azonban így is csak szerény növekedést tudott felmutatni az egy évvel korábbihoz képest.

 

A cseh pénzügyminisztérium június végén tette közzé a 2017 évre vonatkozó hivatalos adatokat. A szerencsejáték piac összbevétele 39,8 milliárd korona (1,77 milliárd dollár) volt, ami csupán 1,1 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest – annak ellenére, hogy a szerencsejáték költés 14,1 százalékkal, 224 milliárd koronára nőtt.

 

Az online szerencsejáték azonban szárnyalt – a szektor 56 százalékkal, 8,3 milliárd koronára (370 millió dollárra) nőtt, így a teljes piac nagyjából egyötödét teszi ki. Az online sportfogadási szektor közel 1 milliárd koronás növekedést produkált, és így 2017-ben 6,2 milliárd koronát termelt.

 

Az online kaszinók – melyet a helyi szolgáltatók nem kínálhattak a 2016-os jogszabály-módosítást megelőzően – valamivel több mint 2 milliárd korona bevételt értek el, az élő kaszinó szektor ehhez még 120 millió koronát tett.

 

Az online lottójátékok – melyek 2016-ig szintén illegálisak voltak – 276 millió koronát hoztak, míg a földi lottók 6,1 milliárd koronás bevételt könyvelhettek el, ami közel 500 millióval kevesebb mint egy évvel korábban.

 

A Cseh Köztársaság 2017. január 1-vel vezette be új szerencsejáték jogszabályát, mely azt eredményezte, hogy a legtöbb nemzetközi liszensszel rendelkező szolgáltató inkább elhagyta a piacot, minthogy megfizesse az igen magas új adókat (23% a sportfogadásra, akár 35% a nyerőgépekre, plusz 19% társasági adó), és megküzdjön az online bónusz-ajánlatokra bevezetett korlátozásokkal. Egy pár bátor nemzetközi szolgáltató 2017 év végén kezdett visszaszivárogni Csehországba.

 

A cseh államkassza 12,2 milliárd koronával gazdagodott a szerencsejátékoknak köszönhetően (adók és liszenszdíjak formájában), ami új rekord. Alena Schiller pénzügyminiszter szerint 2018-ban ez várhatóan 10 milliárd koronára fog csökkeni, és tartani is fogja ezt a szintet a következő pár évben.

 

Schiller azt is állította, hogy a kormány azon erőfeszítései, hogy megtisztítsa a piacot a jogosulatlan online szolgáltatóktól, 90 százalékos visszaesést eredményezett a cseh játékosokat kiszolgáló nemzetközi oldalak számát illetően. A kormány mintegy 200 illegális földi játéktermet záratott be, és körülbelül 1500 elektronikus szerencsejáték-eszközt foglalt le.