Világrekord lottófőnyeremény vár gazdára szombaton!

2016-01-08
Még soha, sehol nem lehetett akkora összeget nyerni, mint a most szombati, 800 millió dolláros (közel 232 milliárd forintos) Powerball jackpot!

 

Miután november eleje óta senki sem találta el az összes számot, szombatra már várhatóan 800 millió dollárra (közel 232 milliárd(!) forintra) nő a Powerball lottó jackpotja, mely így a lottók történelmének legnagyobb főnyereménye lesz. (A hatalmas jackpot óriási mértékű szelvényvásárlási rohamot váltott ki világszerte, melynek köszönhetően a szerdai sorsolást követően még csak 656 millióra saccolt szombati jackpot péntekre reggelre 700 millióra, majd péntek estére már 800 millióra nőtt!)

Az eddigi rekordot egy másik összamerikai lottójáték, a MegaMillions tartotta, melyen 2012 márciusában nyertek meg egy 656 millió dolláros jackpotot. A Powerballon ezidáig az az 590,5 millió dolláros főnyeremény volt a legnagyobb, melyet egy 84 éves floridai asszony zsebelt be 2013 májusában.

 

Hogyan kell játszani?

 

A Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni). 

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét, hiszen ma már több olyan online lottózó is létezik, ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.)

 

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Szuperlotto oldalán

 

Hogyan válasszunk számokat?

 

Magyarországon sokan a családi számokra, illetve a leggyakrabban kihúzott számokra esküsznek. A közös amerikai lottószervezet, a Multi-State Lottery Association adatai szerint ugyanakkor a Powerball lottón játszók közel 75 százaléka gépi számokkal játszik, tehát a számítógép véletlenszám generátorára hagyja a számok kiválasztását. A jackpotok 75 százalékát eddig szintén gépi számokkal megjátszott szelvénnyel nyerték meg – érdemes lehet tehát kedvenc számaink mellé egy gépi szelvényt is megjátszani. Ha valaki mégis a hagyományosabb utat választaná, íme az öt leggyakrabban húzott szám:

A Powerball lottó leggyakrabban kihúzott főszámai:

1. helyezett: 26 (266 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.11-én)

2. helyezett: 41 (255 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.19.)

3. helyezett: 22 (254 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.30.)

4. helyezett: 16 (254 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.23.)

5. helyezett: 42 (253 alkalommal húzták, utoljára 2016.01.02.)

 

A leggyakrabban kihúzott plusszámok:

1. helyezett: 20 (75 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.26.)

2. helyezett: 6 (74 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.16.)

3. helyezett: 29 (72 alkalommal húzták, utoljára 2015.06.13.)

4. helyezett: 2 (69 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.28.)

5. helyezett: 18 (68 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.11.)

 

A Powerball-sorsolás kulisszatitkai

 

A Powerball lottó sorsolása két gépből történik – egyikből a főszámokat, a másikból pedig a pluszszámot húzzák. Mindkét gép gravitációs elven működik, melyek kinézetre hasonlítanak a levegőbefújásos gépekhez. 

 

A sorsolás megkezdése előtt a golyók átlátszó csövekben várakoznak, hogy elindulhassanak vándorútjukra a dob felé. A játék kezdetekor a csövekből beeresztik a golyókat a sorsológömbbe. A gömb alján pörgő lapátok vannak, melyek véletlenszerűen pörgetik a golyókat a tartályban. A gömb közepén felemelkedő csőbe véletlenszerűen belökődnek a labdák, melyek aztán egy átlátszó csövön keresztül kikerülnek a gömbből, egy jól látható tálcára. 

 

Minden húzáson két golyókészletet használnak: fehéret a főszámok, pirosat a Power Ball sorsolásához. Minden golyó tömör gumiból készül, súlyuk pontosan 80 gramm. Egy-egy ilyen sorsológolyó 60 dollárba kerül, körülbelül 2-3 évig használják őket, és folyamatosan mérlegelik, hogy nincs-e eltérés közöttük. 

 

Bár maga a sorsolás csak pár percig tart, több mint kétórás előkészítő munka előzi meg. Először a szervező cég négy munkatársa kinyitja azt a biztonságos páncéltermet, ahol a sorsológépeket és golyókészleteket tárolják, majd véletlenszerűen kiválasztanak két gépet és két golyókészletet. 21:30-kor a felszerelést átviszik a stúdióba, majd rendkívüli biztonsági intézkedések mellett behelyezik a golyókészleteket a gépekbe. A golyókat kezelő személyzet kesztyűt visel, hogy még ujjlenyomat se kerüljön a golyókra. Ezután a helyi- és az államközi lottótársaság képviselői letesztelik a gépeket. 22:30-ra minden készen áll a sorsolásra. 23:00-kor a kamerák elkezdik rögzíteni az eseményeket, és megkezdődik a Powerball lottó sorsolása, melyet független könyvvizsgálók ellenőriznek.

 

Pontosan ez lesz a menet most szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) is, mikor is eldől, hogy megnyeri-e valaki a 232 milliárd forintnyi jackpotot, vagy tovább halmozódik az összeg, és folytatódik a lottóláz!