Vigyázzon, nehogy lottónyertes legyen a szomszédja – le fog égni!

2016-03-11
Egy új kanadai tanulmány szerint a lottónyertesek szomszédjai nagy eséllyel pénzügyi csődbe jutnak – egyszerűen azért, mert megpróbálnak lépést tartani „Szerencsésékkel”.

 

A Federal Reserve Bank of Philadelphia megbízásából készített kutatás olyan embereket vizsgált, akik ugyanazon postai körzetben élnek (nagyjából 13-15 ház), mint egy lottónyertes - így adva képet arról, hogy milyen hatást gyakorol egy újdonsült milliomos vagy milliárdos a maga kis környezetére.

 

A nemrég megjelent tanulmány szerint úgy tűnik, hogy amint a gazdag szomszéd elkezdte a költekezést, a környezetében lévők követték a példáját. És minél nagyobb a nyeremény, az ugyanabba a postai körzetbe tartozók annál nagyobb valószínűséggel gatyásodtak le. Egész pontosan – minden 1.000 dollárnyi nyeremény 2,4%-kal növelte az eladósodást a környéken.

 

Ezekben a postai körzetekben, azoknak a lakóknak, akik később csődöt jelentettek miután egy szomszédjuk nyert a lottón, jelentősen több „látható javaik” voltak mint „láthatatlanok” – tehát olyan termékeket vásároltak, melyeket a szomszédjaik ténylegesen láthattak, például autót vagy motort, nem pedig nyugdíjbefektetést vagy részvényeket.

 

Ez a tanulmány egyébként annak a szélesebb körű kutatásnak a része, mely azt boncolgatja, hogy mi történt a nagy 2008-as recesszióhoz vezető úton. A kutatók rámutattak, hogy 2008 előtt a jövedelmi egyenlőtlenség és az eladósodottság az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokban csúcsosodott. A tanulmány egyik célja tehát az volt, hogy bebizonyítsa, hogy az egyre komolyabb jövedelmi különbség, a szegényebb emberek körében okoz pénzügyi problémákat.

“Ahogy a gazdagabbak egyre gazdagabbak, a szegények próbálnak velük lépést tartani, és ez adósságba majd komoly pénzügyi problémákba hajszolja őket.” mondta a National Postnak a tanulmány társszerzője, az Albertai Egyetem professzora, Barry Scholnick. 

 

Egy lottónyertes segítségével a kutatók egy kis környéken, mikro-szinten tudták tanulmányozni a jövedelmi egyenlőtlenségeket. A tanulmány több mint 6.000 nyertest vizsgált meg 10 év alatt egy kanadai tartományban, melyet a szerzők nem neveztek meg az általuk aláírt titoktartási nyilatkozat miatt. A 2004 és 2014 között zajló vizsgálatban 1.000 és 150.000 dollár közötti nyeremények hatását elemezték.

 

Hogyan segíthetünk a problémán?

 

Ezen a problémán valószínűleg úgy lehet a legegyszerűbben segíteni, ha nem várjuk meg, míg a szomszédhoz bekopogtat a szerencse, hanem mi magunk zsebelünk be egy jókora jackpotot :)

Most hétvégén is lesz rá lehetőség, ráadásul nem is kell messzire menni, hiszen jelenleg egy európai, egész pontosan olasz lottójáték, a SuperEnalotto kínálja a világ legnagyobb jackpotját. A szombati sorsoláson 55,5 millió euró, azaz 17 milliárd forint lesz a főnyeremény! A játék hasonlít a mi Hatoslottónkhoz: a telitalálathoz 90 számból kell 6-ot eltalálni, de már 2 szám eltalálásáért is jár nyeremény. A játékban természetesen nem csak olasz állampolgárok vehetnek részt, és az online lottózóknak hála már Olaszországba sem kell elutazni egy-egy szelvény megvásárolásához. 

 
Címkék: lottó,