Vigyázat, kaszinó fogalomzavar!!!

2013-11-29
Egyes médiaforrások, (köztük a kompetensnek hitt hvg.hu is) kezdik keverni a szezont a fazonnal, és félrevezető információkat írnak többek között koncesszióról és játékadóról. Azonos-e az élő kaszinó az online kaszinóval?

 

Máris rájövünk az alapvető különbségekre, ha csak a külsőségekbe gondolunk bele. Mégpedig, hogy az egyiknél elegánsan felöltözve ülünk egy osztóval szemben több más elegáns hölgy és úr között, valódi kártyákat vagy zsetonokat kézben tartva, a másiknál alsógatyában játszunk a billentyűzet előtt az ágyunkban fekve, esetleg a fogorvosnál várakozva okostelefonunkról kockáztatjuk a pénzünket.

 

Nagy különbség, és egyelőre ugyanekkora különbség van jelenleg a szabályozásban is. 

 

A szerencsejáték mindkét változatának üzemeltetésére vannak jelentkezők, és eredetileg úgy volt, hogy mindkét változatra lesz koncessziós kiírás is. Ehhez képest az élő (földi) kaszinóknál pár hete úgy döntöttek, hogy akár el is tekinthet a miniszter a pályázat kiírásától, és úgynevezett "megbízható szerencsejáték szervezőknek" kioszthatja a koncessziókat. Nagy valószínűséggel tehát nem lesz koncessziós pályázat, hanem az utóbb említett kiosztásra fognak sort keríteni.

Ebben az esetben dupla koncessziós díjat kell befizetni év elején az államkasszába, amit havi részletekben a havi tiszta játékbevétel adójából levonhatnak. Ebből következik, hogy a már működő kaszinók nem vonhatták le a tavalyi koncessziós díjukat a játékadóból (ahogy az a hvg.hu-n megjelent), de az idei évben is először csak a novemberi játékadó befizetésükkor érvényesíthetik azt.  Ezt abból gondoljuk, hogy nincs rájuk vonatkozó külön rendelkezés. Az élő kaszinók játékadója a tiszta játékbevétel 30%-a 10 milliárd forint játékbevételig, de ezt egy magyarországi sima (2-es kategóriás) kaszinó soha nem fogja elérni. Ezen kívül a cégeknek még a helyi adókat is fizetniük kell, mint például iparűzési adót. 

Jelenleg ennyi a - még egyszer hangsúlyozzuk - földi kaszinókra vonatkozó szabályozás, amiből jelenleg három van Magyarországon, és vidéki városokban még kilencet terveznek nyitni. Az erre vonatkozó "jelentkezés" jelenleg folyamatban van.

 

Teljesen más dolog az online kaszinók története. Velük kapcsolatban még mindig érvényben van az, hogy koncessziós kiírás alapján kaphatnak magyar működési engedélyt (liszenszet). Amennyiben nem igényelnek, vagy nem kapnak engedélyt, és ebből kifolyólag nem fizetnek sem koncessziós díjat, sem adót Magyarországon, tiltott szerencsejátékos oldalnak fognak minősülni. A törvény január 2-án hatályba lépő rendelkezése alapján ezek az oldalak akár blokkolhatók is lesznek. (Ezzel kapcsolatban kerestük a Szerencsejáték Felügyeletet, hogy készülnek-e az ezzel kacsolatos teendőkre, de csak annyi választ kaptunk, hogy igen, az ő feladatuk lesz ennek elrendelése, de hogy mikortól, arra nem kaptunk választ.)

Az online kaszinóknál még nem történt meg a koncessziós pályázat kiírása, mivel a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet még fasorban sincsen, értjük ez alatt azt, hogy még nem lett beadva az EU-hoz notifikációs eljárásra. Jósnőnek kellene lenni, hogy megtippelhessük, ez mikor lesz, hiszen egymásnak teljesen ellentmondó információk láttak napvilágot az elmúlt hónapokban. Az biztos, hogy az EU eljárása három hónapig tart, tehát egyre biztosabbnak tűnik, hogy a választásokig nem lesz koncessziós kiírás.

 

Az online kaszinók játékadója a tiszta játékbevétel 20%-a lesz. Az adót kéthetente kell majd bevallaniuk a szervezőknek, és nem lesz belőle levonható a koncessziós díj. Ezen kívül szerencsejáték felügyeleti díjat is kell majd fizetniük, mely a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5%-a.

A koncessziós díj játéktípusonként 100 millió forint lenne évente, és arról jelenleg nincs szó, hogy ez is levonható lenne a játékadóból, bár biztosan örülnének a koncessziós díjat sokalló online oldalak tulajdonosai.

 

Így áll ebben a pillanatban a magyarországi szerencsejáték szabályozás, és nem csodálkozunk, ha még gazdasági szakemberek is eltévednek az ügy szövevényében. Szinte havonta vannak változtatások a törvényben, a bizonytalanság igen magas fokú a szektorban. Sajnos az ebből eredő bizalmatlanság is nagyon nagy vállalkozói részről, és az elmúlt évek nagy betiltásai, és 100%-os véleményváltoztatásai után tényleg nem csak a vállalkozót kell a miniszternek "megbízhatónak" minősítenie, hanem a vállalkozónak is bíznia kell a kormányban, hogy befektetett milliói nem hullanak porba egyik napról a másikra.

 

Címkék: kaszinó, magyar jog,