Vietnám legalizálja a sportfogadást

2012-03-09
Vietnám a legújabb ázsiai nemzet, amely azt fontolgatja, hogy lazít a szerencsejátékokkal kapcsolatos szigorú hozzáállásán. A vietnámi pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a tervek szerint legalizálják a sportfogadást az országban.


A lépés – melyet részben a sikeres szingapúri példa inspirált, ahol az elmúlt években kaszinó központot alakítottak ki – azután került terítékre, hogy olyan más jelentős piacokon is könnyítettek a szerencsejátékokkal kapcsolatos szigoron, mint például Japán.


Hanoi pénzügyminisztériumának közleményében az áll, hogy a sporteseményekre történő fogadás legalizálása és szabályozása segíthet az alvilági szerencsejáték szindikátusok által okozott szociális károk korlátozásában. 

Bár Vietnámban csak egy pár kaszinó üzemel – és oda is csak külföldi útlevéllel rendelkezők léphetnek be – az európai focimeccsekre történő informális fogadás nagyon elterjedt. Sok vietnámi rendszeresen Kambodzsába megy át kaszinózni - ezt a szokást a vietnámi kommunista vezetők már régóta gyanakvással figyelik.


Úgy tűnik azonban, hogy a szingapúri szerencsejáték ipar sikere megváltoztatja a hatóságok hozzáállását. Ott 2010-ben nyitotta meg kapuit a Las Vegas Sands Corp. Marina Bay Sands, valamint a Genting Group Resorts World Sentosa nevű kaszinója, miután a kormány engedélyeket adott ki a jómódú városállamban. Azóta a kaszinók hatalmas pénzügyi sikernek bizonyultak, nagyszámú turistát vonzanak, és semmiféle bűnügyi vagy egyéb probléma nem merült fel velük kapcsolatban.


A vietnámi pénzügyminiszter, Vuong Dinh Hue meglátogatta a szigetországot, hogy tanulmányozza hogy hogyan működik ott a sportfogadás. A pénzügyminisztérium szerint Mr. Hue találkozott a Totalizatőr Tanács és a Szingapúri Totó vezetőivel és az állami sportfogadási szolgáltatókkal, valamint egy lóversenypályát  is meglátogatott.  Szingapúr sikere a családorientált központok létrehozásában szintén felkeltette a befektetők és kormányok érdeklődését, azt remélve, hogy Délkelet Ázsia többi részén is meg tudják valósítani a modellt.


Nem világos, hogy ez a sportfogadással kapcsolatos láthatóan toleráns megközelítés annak a jele-e, hogy a vietnámi vezetőség meg kívánja nyitni a piacot a kaszinók, és a szerencsejáték egyéb formája számára is. Szintén nem egyértelmű, hogy privát cégeket, és a külföldi befektetőket is beengedik-e a sportfogadási piacra, vagy csak a vietnámi kormány üzlete lesz-e. 

Az amerikai kaszinó szolgáltatók az ázsiai piacot mindenesetre egy fontos, új, növekvő piacnak tartják egy olyan időszakban, mikor az amerikai piacon még mindig a 2008-as pénzügyi válság hatásaitól szenved. A PricewaterhouseCoopers előrejelzése szerint az ázsiai piacok a globális kaszinó piac 43%-át fogják uralni 2015-re (a 2010-es adat 29%). Vietnám lehetne az egyik a számos új szerencsejáték központ közül, hiszen hatalmas, körülbelül 90 millió fős a népessége, és egyre inkább kedvelt célpont a külföldi turisták számra is.