Vereségével harmadik helyre csúszott a Videoton

2012-11-23
A Videoton FC hazai pályán 1-0-ra kikapott a belga Genktől a labdarúgó Európa Liga csoportkörének ötödik, csütörtöki fordulójában, így csoportjában visszacsúszott a harmadik helyre.

 

A négy forduló után a csoport második helyén álló Videoton hazai pályán bátran kezdett az éllovas, a kapus Köteles Lászlót nélkülöző Genk ellen, az első negyedórában el is jutott a kapu közelébe, Nikolics azonban ígéretes helyzetben fölé fejelt. Egyik csapat sem kockáztatott sokat, unalmasan csordogált a játék, aztán a vendégek második szögletükből megszerezték a vezetést, mivel Bozovic rendkívül rosszul mozdult ki a kapujából. A bekapott gól után a Videoton átvette az irányítást, melynek köszönhetően a játékrész hajrájában közel állt az egyenlítéshez, de Sándor számára még a ziccer sem volt elegendő ahhoz, hogy betaláljon.

 

Fordulás után egyértelmű fölényben játszott a Videoton, a bal és a jobb oldalon is jó ritmusban futottak a hazai támadások, de a kaput csak elvétve találták el a lövések. Az utolsó tíz perc Torghelle beállásával kissé feszült hangulatban telt, különösebb gólveszély nélkül. A fehérváriak rászolgáltak az egy pontra, ennek ellenére először szenvedtek vereséget hazai pályán az Európa Ligában. A Genk győzelmével továbblépett a csoportból.

 

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője:

"Egyáltalán nem vagyok csalódott. Amit ebben a sorozatban eddig elterveztünk, azt eddig is bőven megvalósítottuk, s ma is az ellenfelünk fölé kerekedtünk minden szempontból. Gratuláció illeti a játékosokat, mindig tudták mit kell tenniük. Rá tudtuk kényszeríteni akaratunkat a Genkre, és benne volt a játékunkban a győzelem, de a helyzeteinket gólra kellett volna váltani. Nagyon éretten játszottunk, stratégiailag felülmúltuk ellenfelünket, és csak pozitív következtetéseket vonhatunk le. Egyértelmű, hogy nehezebb dolgunk van a továbbjutást illetően, de az a feladatunk, hogy az utolsó csoportmérkőzésen is maximális motiváltsággal lépjünk pályára."

 

Mario Been, a Genk vezetőedzője:

"Meg vagyok elégedve, látszott a játékosokon, hogy ez fontos meccs, nagyon izgultak. Lényeges volt, hogy három pontot szerezzünk, más esetben nagy kockázatot hordozott volna magában az utolsó forduló. Örülök, hogy bekerülhettem a Genk történelmébe ezzel a továbbjutással."

 

Mivel a négyes másik meccsén a svájci Basel hazai pályán 3-0-ra legyőzte a portugál Sporting Lisboát, a székesfehérvári gárda nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően, sorsa a zárófordulóban sorra kerülő Genk-Basel találkozó végeredményétől is függ.

 

Paulo Sousa tanítványai december 6-án Lisszabonban játsszák utolsó csoportmérkőzésüket. A Videoton csak akkor léphet tovább, ha Portugáliában nyer, s közben a Genk legyőzi a Baselt.

 

Európa Liga, G csoport, 5. forduló:

Videoton FC-Genk (belga) 0-1 (0-1)

Sóstói Stadion, 8800 néző, v: Liran Liany (izrael)

gólszerző: Barda (19.)

sárga lap: Kaká (21.), Torghelle (80.), Kovács I. (90.) illetve Joseph-Monrose (68.), Hyland (80.), Masika (94.)

Videoton: 

Bozovic - Brachi, Kaká (Walter Lee, 82.), Vinicius, Szolnoki - Renato Neto, Mitrovic - Gyurcsó, Sándor (Torghelle, 76.), Oliveira (Kovács I., a szünetben) - Nikolics

Genk:

Van Hout - Dani Fernandez, Ngcongca, Nadson, Tshimanga - Hyland, Gorius - Buffel, Barda (Plet, 71.), Joseph-Monrose (Masika, 76.) - Vossen (Kumordzi, 91.)

 

A Videotont is felvonultató G csoport ötödik, csütörtöki fordulójának eredményei a labdarúgó Európa Ligában:

 

Videoton FC-Genk (belga) 0-1 (0-1)

gól: Barda (19.)

 

Basel (svájci)-Sporting Lisboa (portugál) 3-0 (1-0)

gól: Schar (23.), Stocker (66.), D. Degen (71.)

piros lap: Cabral (58., Basel)

 

A csoport állása:

1. Genk 5 3 2  9-4  11 pont - továbbjutott

2. Basel 5 2 2 1 7-4 8

3. Videoton FC 5 2-3 5-6 6

4. Sporting Lisboa 5-2 3 2-9 2

 

Korábbi eredmények:

1. forduló (szeptember 20.):

Genk-Videoton FC 3-0 (1-0)

Sporting Lisboa-Basel 0-0

 

2. forduló (október 4.):

Videoton FC-Sporting Lisboa 3-0 (3-0)

Basel-Genk 2-2 (0-2)

 

3. forduló (október 25.):

Videoton FC-Basel 2-1 (2-0)

Genk-Sporting Lisboa 2-1 (1-1)

 

4. forduló (november 8.):

Basel-Videoton FC 1-0 (0-0)

Sporting Lisboa-Genk 1-1 (0-0)

 

A csoport további programja:

6., utolsó forduló (december 6.):

Sporting Lisboa-Videoton FC 21.05

Genk-Basel 21.05

 

A csoport első és második helyezettje jut a legjobb 32 közé.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,