Vereség a németektől, nem lehet csoportelső a magyar csapat

2013-12-13
A magyar női kézilabda-válogatott 27-26-ra kikapott a német csapattól a szerbiai világbajnokság újvidéki csoportjának csütörtöki, utolsó fordulójában, így csoportjában a második vagy harmadik helyen zár az esti román-cseh mérkőzés eredményétől függően.

 

A magyarok - helyezésüktől függően - vasárnap vagy hétfőn nyolcaddöntőznek Újvidéken, a papírforma alapján vagy az olimpiai harmadik spanyol, vagy a lengyel csapat ellen.

 

Eredmények:

D csoport, 5. (utolsó) forduló:

Németország-Magyarország 27-26 (14-16)

Újvidék, 2200 néző, v: C. és J. Bonaventura (franciák)

gól: Müller 13/3, Althaus 5, Steinbach 4, Naidzinavicius 2, Zapf 1, Lang 1, Geschke 1, illetve Görbicz 12/5, Tomori 4, Kovacsicz 3, Vérten 2, Szucsánszki 2, Soós 2, Bulath 1

 

A mérkőzés előtt biztos volt, hogy a magyarok nem lehetnek csoportnegyedikek, ugyanakkor ha legalább 28 lőtt gól mellett minimum öt góllal nyernek, akkor csoportelsők. Minden más esetben az esti román-cseh mérkőzéstől függött, hogy hányadikok lesznek.

 

A helyszínen mintegy 1500 magyar szurkoló buzdítása közepette kimaradt helyzetekkel és nagy védésekkel indult a csata. Az első gólt Görbicz Anita szerezte büntetőből az 5. percben. Átvészelt emberhátrány után a németek fordítottak, miközben Zácsikot Soós váltotta átlövőben. Állandósult a döntetlen körüli állás, pedig Zapf hétméteresét Herr kirúgta. Ahogy feljavult a védekezés, sikerült ellépni 8-6-ra, és volt labda a 9-6-hoz is, de Vincze ziccert rontott.

 

Szucsánszki és Szekeres kiállítása alatt nem tört meg a magyar válogatott, hanem kiegészülve új erőre kapott, és ellépett három, majd négy góllal is. Volt ugyan lehetőség a 15-10-hez is, ám Kovacsicz találatát érvénytelenítették a francia játékvezetők. Ez megzavarta a Hajdu-csapatot, és a Ferencvárosban légiós Steinbach, valamint Müller révén a németek a szünetig feljöttek 16-14-re.

 

A második játékrész elején gyorsan egyenlő lett, és ezután sokáig nem tudott elszakadni egymástól a két gárda. Negyedórával a vége előtt Müller sokadik bombájával 21-21 lett, majd Görbicz válaszul bevágta tizedik találatát. A hajrá elején, 23-22-es német vezetésnél kért időt Hajdu János, és bár az akkor kicsit zavarodottnak tűnő csapat összeszedte magát, nem tudott riválisa felé kerekedni.

 

Az utolsó percekben Görbiczet kiállították, Szucsánszki góljába pedig belefújt a bíró, majd belemenést ítélt Soós ellen. A vitatható szituációkból a németek jöttek ki jobban, a végjátékban pedig Kiss hiába fogott két fontos labdát, Müllerrel szemben ő is tehetetlen volt.

 

Az utolsó támadás, egygólos hátrányban a magyaroké volt, Görbicz büntetőt dobhatott, Woltering kapus azonban védett. Ezzel elmaradt a pontszerzés, a németek pedig százszázalékos mutatóval végeztek a csoport élén.

 

A vereség azt jelenti, hogy a magyarok csoportjukban a második vagy harmadik helyen végeznek.

 

Korábban:

Tunézia-Ausztrália 24-15 (12-8)

Később:

Románia-Csehország 19.15

 

Az állás:

1. Németország 10 pont/5 mérkőzés

2. Románia 6/4 (103-73)

3. Magyarország 6/5 (143-114)

4. Csehország 4/4 (121-106)

5. Tunézia 2/5

6. Ausztrália 0/5

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,