Vehetsz lottót, de ne számíts nyereményre!

2013-10-16
Kényszerszabadságon van az amerikai közalkalmazottak elsöprő többsége. Ügyeket intézni lehetetlen, de Washingtonban még a lottónyeremények kifizetését is felfüggesztették a helyzet rendeződéséig.

  

Egy délkelet Washingtoni mini-mart bejáratánál az alábbi felirat olvasható: "A szövetségi állam leállása miatt a D.C. lottótársaság bizonytalan ideig felfüggesztette a lottónyeremények és sorsjegyek kifizetését." A kiírás szerint lottószelvényt vásárolni továbbra is lehet, de a nyereményekre várni kell a kongresszus továbblépésről szóló döntéséig.

 

Az üzlet vezetője, K. B. Embay így nyilatkozott a Washington Post munkatársának az esetről: "Mindenki fel van háborodva. Ma öt ember szerette volna beváltani nyertes szelvényét, de nem tudtam nekik segíteni, mert a terminálokat lezárták."

 

A lottótársaság honlapján a Gyakran Intézett Kérdéseknél olvasható, hogy a lottó kifizetések péntek óta szünetelnek. Bubby Roogow, a D.C. Lottótársaság vezetője a kérdésre, miszerint mi történik akkor, ha valaki ma a városból nyeri meg a Powerball lottó 160 millióját, így válaszolt: "Ha a Powerball nyertese Washingtonból kerülne ki, remélem, hogy ki tudnánk fizetni a nyereményt, de nem hiszem, hogy még a leállás megszüntetése előtt. Jelenleg ez egy precedens nélküli helyzet, nincsenek pontos iránymutatások, mi a teendő."

 

Ez körülbelül 500 üzletet érint, melyeknek naponta összesen 400.000 dollár nyereményt kellene a nyerteseknek kifizetniük, ám azoknak üres kézzel kell távozniuk. Így nincs semmi csodálkoznivaló azon sem, hogy péntek óta 1 millió dollárral kevesebbet költöttek az emberek lottóra, mint az előző hét azonos időszakában.

 

A kifizetések beszüntetését azzal indokolják, hogy a terület a szövetségi kormány irányítása alá tartozik, és így minden kifizetéshez a Kongresszus jóváhagyása szükséges. A leállás alatt  pedig ugyebár nincs Kongresszusi jóváhagyás.

 

A lottóeladások nem csak a kifizetéseket halasztó feliratok, de az közalkalmazottak ingázásának ideiglenes leállása miatt is csökkentek. Maryland államból rengetegen járnak be Washingtonba, közöttük rengeteg közszolga van, akiket most kényszerszabadságra küldtek. "A leállás minden eladásra hátrányosan hatott" mondja az ingázási útvonalon fekvő Circle 7 Express üzlet vezetője, Emmanuel Tesfay. "30 éve dolgozom itt, de még soha nem láttam ilyen üresnek az boltot." Szerinte a lottó kifizetéseket az alapellátások közé kellett volna sorolni, és így nem lettek volna leállítva. Állítása szerint a lottóból befolyó évi 250 millió dollárból 70 millió megy a város kasszájába, és azt olyan alapvető ellátásokra fordítják, mint a rendőrség, a tűzoltóság és a közoktatás támogatására. Ezek meglehetősen alapellátásnak minősülnek.

 

"Vannak, akik így is bejönnek játszani."- mondja Emmanuel Tesfay."Nem tetszik nekik, ami történik, de mit csináljanak? Még olyan is van, aki a leállást a jószerencse jelének veszi."

 

A beszélgetés közben bejön egy vásárló, aki a nyertes kaparós sorsjegyét szeretné pénzre váltani. Nagy sóhajjal veszi tudomásul, hogy várnia kell a pénzére, majd egy másik kiírásra esik a pillantása: "Ha szerencsejátékkal kapcsolatos problémája van, hívja ingyenesen a bajba jutott szerencsejátékosok vonalát." 

 

"Rendben, akkor felhívom őket, hogy problémám van, tartoznak nekem 80 dollárral."- mondja, majd vigyorogva kimegy az üzletből.

 

Forrás: washingtonpost.com