Vegas-i terápia: Már a kórházakban is van nyerőgép

2017-04-05
Las Vegas-ban a videó póker gépek jelenléte általánosnak mondható: megtalálhatóak a bárokban, szupermarketekben, sőt még a luxus éttermekben is. Legújabban pedig már a kórházak is felkerültek erre a listára.

 

A hendersoni HealthSouth Rehabilitációs Kórházba különféle problémákkal kerülnek be a páciensek – traumás sérülés után, agyvérzést vagy amputálást követően, gerincvelő problémákkal és neurológiai betegségekkel. 

 

A létesítmény tornacsarnokának egyik falánál, a fizikoterápiás szobákban megszokott súlyemelő és egyéb tornagépek mellett, két, kaszinókban megszokott videó póker gép is megtalálható. Mivel a videó póker gépekkel való játék helyhez kötött tevékenység, ezek a gépek első látásra furának tűnhetnek ebben a környezetben. Azonban a HealthSouth terapeutái szerint ezek a játékok számos módon segítik a páciensek felépülését.

 

Sarah Tempest beszédterapeuta, a HealthSouth ambuláns csoportjának vezetője, elmondta, hogy a videojátékok segítenek a mentális és fizikai értelemben is segítségre szoruló betegek kognitív képességeinek fejlesztésében. “Az agy egyik területe, amit ismereteink szerint stimulálnak a szerencsejátékok, a prefrontális kéreg.” – nyilatkozta Tempest. „Az agy elülső lebenye sérülhet a traumás sérülések és stroke következtében.” Ha az agyat egy zenekarként fogjuk fel, magyarázza Tempest, akkor a frontális lebeny a karmester. Mikor a páciensei ezeken a video póker gépeken játszanak, ezt a karmestert képzik tovább.

 

 

“A játékokkal valójában a végrehajtó-funckionális készségeket szeretnénk javítani.” – mondja. „A figyelem, a mentális rugalmasság, az önszabályozás és a munkamemória az, amit igazán célba veszünk ezáltal.” Miközben a betegek video pókereznek, magyarázza, fel kell dolgozniuk a kapott információkat, majd úgy manipulálni, hogy nyerjenek. Különböző döntéseket is kell hozniuk ezen információk alapján, és újra kell tanulniuk az impulzuskontrollt is.

 

Ugyan a video pókerezés fizikálisan nem egy kimondottan megterhelő tevékenység, segít a mozgásproblémákkal küszködő betegeknek is. “Olykor vannak betegeink, akik azért állnak a gépek előtt és játszanak, hogy javítsák az állás-toleranciájukat.” mondja Sandy McGinnis, a kórház egyik munkaügyi terapeutája. „Vagy súlyt rakunk a csuklóikra, és úgy játszanak 15 percen keresztül. Ez elég fárasztó tud lenni 15 perc után.”

 

Bónusz, hogy a fizikális vagy mentális képességeik javításán dolgozó betegek valami olyasmit csinálnak, amit élveznek, mondja McGinnis. Tempest elmondása szerint 10-12 beteg használta a nyerőgépeket azóta, hogy a HealthSouth CEO-ja, Sam Billing 1 dollárért megvette őket novemberben. A betegeknek nem kell pénzt bedobniuk, hogy használják a játékokat, és nem is nyerhetnek pénzt. A gépek úgy vannak beállítva, hogy egyszerre csak 15 percig lehessen játszani, függetlenül attól, hogy mennyi rajta az „egyenleg”.

 

“A gépek néha segítenek abban is, hogy motiválják a betegeket, hogy egyáltalán eljöjjenek a terápiára.” mondja McGinnis. „Lehet, hogy fájdalmaik vannak éppen, vagy rossz napjuk van, és akkor azt lehet nekik mondani, hogy „Hé, tudja mit? Ha eljön, video pókerezhet egyet a terápia részeként!’ Így sokkal nagyobb kedvvel jönnek el, nem hivatkoznak különböző egészségügyi problémákra.”

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,