Védenék az amerikai lottónyerteseket

2012-09-14
Nekünk hihetetlen, de Michigan államban törvényben van előírva, hogy a lottónyertesnek kötelező felfednie kilétét, másképp nem juthat a nyereményéhez.

  

Így történt például augusztusban is Donald Lawsonnal (képünkön), amikor átvette a 224 millió dolláros nyereményét. Nem volt választása.

 

 

Tory Rocca szenátor a lottónyertesek védelme érdekében tűzte ki zászlójára azt a célt, hogy a nyertesek nevük megadása nélkül is felvehessék az őket megillető összeget. Hangsúlyozta, hogy nem csak a pénzszagra összegyűlő rokonságtól félti a játékosokat, hanem a még rosszindulatúbb, bűnözők által való támadástól. "Sok olyan rendőrségi esetről tudunk országszerte, amikor a nyertesek erőszakos cselekmények áldozatai lettek." Példának hozta fel a 2010-ben, Plant Cityben elkövetett gyilkosságot, amikor egy 30 millió dolláros jackpot nyertesét találták meg egy betontömb alatt.

A tanácsülésen a javaslatot 6-0 szavazati arányban elfogadták, most megy tovább az ügy a Szenátus elé.

Természetesen nem mindenhol talált támogatásra az ügy. A Michigani Lottótársaság szerint A Donald Lawsonhoz hasonló nyertesek reflektorfényből kihagyása csökkenést fog okozni a szelvényeladásokban. Van, aki úgy véli, az állami alkotmányba ütközik, ami szerint minden állami pénzügyi tranzakciónak publikusnak kell lennie a közvélemény felé. Szerintük itt közösségi pénzekről van szó.

Rocca visszautasítja ezt a megközelítést, és bízik a szenátus poziitív döntésében.