Varga Mihály szerint nincsenek eljátszott milliók

2014-01-06
Dr. Kolber István független képviselő december 19-én intézett írásbeli kérdést a kaszinók koncessziós díjával kapcsolatban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez "Eljátszott milliók?" címmel, melyre a napokban érkezett válasz...

 

Levelében a képviselő emlékeztetett arra, hogy a parlament a pénznyerő gépek betiltását követően olyan törvényt fogadott el, mely értelmében 11 kaszinó, és bennük összesen 3300 nyerőgép működhet az országban. A szerencsejáték törvény módosításával arról is döntöttek, hogy a kaszinók a koncessziós díj összegét a levonhatják a játékadójukból.

 

Kolber négy kérdést tett fel ezzel kapcsolatban Varga Mihálynak, nevezetesen:

- A három magyarországi kaszinónál mekkora volt külön-külön a koncessziós díj?

- Mi indokolta, hogy a koncessziós díjat leírhatóvá tették, miközben ezek az egységek képesek voltak nyereségesen működni?

- Miért játszottak el ekkora állami bevételt?

- Miért nem mérlegelték azt a lehetőséget, hogy az új kaszinók engedélyezésekor ne miniszter úr egyszemélyi belátásra legyen bízva a kaszinóengedély kiadása, hanem a megajánlott koncessziós díjak alapján versenyben döntsenek róla?

 

Varga Mihály válaszából kiderül, hogy a három hazai kaszinó 2013-ban több, mint 1 milliárd forint koncessziós díjat fizetett be a költségvetésbe, azonban nem részletezi, hogy melyik kaszinó pontosan mennyivel is járult hozzá ehhez az összeghez.

 

A beszámítás szabályának megalkotását azzal indokolja, hogy az a játékkaszinó létesítésének időszakában és az üzemeltetés első éveiben a jelentős kezdeti anyagi ráfordítással járó befektetéseket és a munkahelyteremtést is ösztönözheti . Varga szerint ez a lehetőség emellett a már működő szervezőket a magasabb tiszta játékbevétel elérésére, a valós tiszta játékbevétel folyamatos kimutatására és a valós tiszta játékbevétel 30%-ának megfelelő játékadó befizetésére is ösztönzi .

 

A miniszter válaszából megtudhattuk, hogy a megbízhatónak minősített szervezők által kaszinó létesítésére beküldött ajánlatainak elbírálásánál a megajánlott koncessziós díj mértékét is mérlegelik, és e mérlegelés alapján választják ki a legmegfelelőbb üzemeltetőt. Varga szerint tehát a koncessziós díjak szerinti versenyt a pályázat nélküli ajánlattételi eljárás alkalmazása nem zárja ki.

 

Címkék: jogi háttér, kaszinó,