Varga Mihály: Cél, hogy (a hazai játékkaszinó piac) Andrew G. Vajna а lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el

2014-08-19
Varga Mihály megválaszolta a kérdést, hogy miért vonható le a játékkaszinók koncessziós díja a játékadóból, és ezen felül a díj miért élvez még áfamentességet is.

 

A mai napon válaszolt a nemzetgazdasági miniszter Bangóné Borbély Ildikó kérdésére, melyben a szocialista képviselő arról érdeklődik, miért kell Andy G. Vajna kaszinótulajdonos cégeit évi hétmilliárd forintos adókedvezményben részesíteni. A kérdés egészen pontosan így szólt:

 

Miпdezen intézkedések rendkívüli igazságtalanságot hordoznak magukbaп, hiszeп miközben а kormány egy jó barátja milliárdokat keres – és ebből milliókat költ saját születésnapjára – а kormány döntéseinek köszöпhetően, aközben а rászoruló gyermekek пyáгi szociális étkeztetésére еzen összeg alig egyhаrmada jut.

Mindezek miatt kérdezem Önt: igazságos-e а kormány akkor, amikor egy jó barátnak milliárdos ajándékot ad, de а valóban rászorulókat, а több tízezer, а mindennapi éhezéssel küzdő gyermekeket nem támogatja?

 

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter így indokolta a kaszinók liszenszdíjának játékadóból való levonhatóságát és áfa mentességét: „Е két adózási ösztönző eszköz is hozzájárulhat ahhoz, hogy а hét új II. kategóriájú játékkaszinóval 2014-ben és 2015-ben kiegészülő hazai játékkaszinó piac а lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el.” Kitér arra, hogy „ennek а lehetőségnek — а jelentős beruházást igénylő játékkaszinó üzemeltetés kezdeti időszakában — több szempontból is ösztönző szerepe van”.

 

De miről is van szó egészen pontosan? A koncesszós törvény szerint Budapesten és Pest megyében a II. kategóriájú játékkaszinók éves koncessziós díja jelenleg 377 millió forint, vidéken 53,9 millió forint. Ennek minimum a dupláját kell „megbízható” játékszervezőként befizetni a költségvetésbe kaszinónként, és ezt lehet majd a tiszta játékbevétel után fizetendő játékadóból levonni. A vállalt koncessziós díj magasabb is lehet, attól függ, hogy a „megbízható” címért való folyamodáskor milyen összegű díjat jelölt meg önként a jelölt. (Ez a procedúra a kormány által bevezetett újfajta „kaszinóliszensz pályázat”. Annyit árult el róla a minisztérium, hogy legalább 20-an kérték a minősítést. „Nagy  meglepetésre” a megmérettetésből két, kormányközeli személy került ki győztesen. Eközben az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. egy kaszinót sem kapott, sőt az év végén lejáró liszenszű, magasan nyereséges Tropicana kaszinóját sem viheti tovább.)

 

Andy Vajna tehát legalább évi 654 millió forint befizetését vállalta kaszinónként, összesen minimum 3,27 milliárd forintot. Nagy összegnek tűnik, de csak addig,  amíg meg nem nézzük bevételi forrásait. A jelenleg őáltala üzemeltetett Las Vegas Kaszinó 2012-es nyeresége 1,7 milliárd, a jövő évtől a Szerencsejáték Zrt.-től hozzá vándorló, előbb említett Tropicana Kaszinó pedig 2,8 milliárd forint nyereséget termelt, 2013-ban pedig 7,2 milliárdot. Bőven telne tehát neki a koncessziós díj befizetésére, és az újabb 3 kaszinó beindítására, nincs hozzá szükség a miniszter által emlegetett ösztönző erőre.

 

A liszenszdíjnak véleményünk szerint levonhatóság nélkül is megvan a Varga Mihály által emlegetett ösztönző szerepe. Arra ösztönöz, hogy annak befizetése után minél hamarabb nyereségessé kell tenni a vállalkozást, ki kell termelni a liszenszdíjat, ezután pedig a profitot. A kormány által hozott  „ösztönző” intézkedéseknek legfeljebb a frissen nyíló kaszinóknál lenne létjogosultsága, de azoknál is csak az indulást követő 1-2 évben. Egyetértünk Bangóné Borbély Ildikóval abban, hogy egy jól bejáratott, sőt kormányzati intézkedések által (lásd pénznyerőautomaták kaszinókra korlátozása) erősen megtámogatott kaszinónál az évi 654 milliós liszenszdíj visszaadása egyértelműen ajándéknak minősül, mely mellé kísérőajándékként még egy, a Szerencsejáték Zrt. által felfuttatott, a sajátjánál szebb profitot termelő kaszinót is megkap (szinte) ajándékba egy, a kormányzathoz közel álló személy.

 

A gyenge láncszem az egész dologban annyi, hogy vajon csak és kizárólag Andy Vajna és Szima Gábor érdeke-e, hogy idézem: „а lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el?”. Persze, a költségvetésé is, és az éhező gyerekeké is, de most nem erre gondoltunk. A Las Vegas Kaszinó Kft. bonyolult, több offshore céget magába foglaló tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Egy ilyen bonyolult céghálózatnál könnyű leplezni azt, ha bizonyos pénzek erre vagy arra elfolynak. Hogy merre, azt olvasóink képzeletére bízzuk, de annyit elárulunk, hogy már megint nem az éhező gyermekek megsegítését hivatott nonprofit cég számlájára gondoltunk…