Változott a férfi pólósok olimpiai kvalifikációja

2013-10-02
A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség megváltoztatta a 2016-os olimpiára meghatározott kvalifikációs kritériumokat a férfi pólósoknál.

 

Mindezt annak érdekében tette - írta a magyar sportági szövetség honlapja -, hogy az Egyesült Államok férficsapata mindenképpen ott legyen Rio de Janeiróban. Mivel házigazdaként Brazília automatikusan olimpiai résztvevő az amerikai földrész képviseletében, az Egyesült Államoknak a nagy nemzetközi viadalokon kellett volna kiharcolnia az indulási jogot, jelesül a férfiaknál vagy a 2015-ös kazanyi világbajnokságon, vagy az az évi Világliga-döntőben, vagy a legvégén az olimpiai kvalifikációs tornán.

 

"Ami azért elég rögös út, mert például a vb-k 1973 óta íródó történetében kizárólag európai csapatok végeztek a világbajnoki dobogón, a világligában sem tudtak nyerni az amerikaiak, az olimpiai selejtezőtorna gyilkos küzdelmeiben pedig könnyen el lehet vérezni az európaiakkal szemben" - olvasható a cikkben, amely szerint összességében azonban a sportág érdeke, hogy az Egyesült Államok ott legyen az olimpián.

 

A változás lényege, hogy a 2015-ös vb-ről alanyi jogon csak a két finalista szerez olimpiai kvótát, viszont valamennyi kontinensbajnok ott lehet Rióban, az Egyesült Államok például a Pánamerikai Játékok valószínűsíthető győzteseként juthat el a brazíliai ötkarikás csúcseseményre.

 

A nőknél ismét olimpiai résztvevő lesz az Európa-bajnok, egyébként változatlan a szisztéma: a vb továbbra sem ad kvótát.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vízilabda,