Változások előtt az egyik legnagyobb európai szerencsejáték piac

2022-10-17
Új adókat és egyéb változásokat hoz az olasz szerencsejáték-törvény módosítása

 

Az olasz szerencsejáték-ipar virágzik. Az év elején volt ugyan egy kis megingás, de a piac alapvetően évek óta folyamatos növekedésben van. 

 

A napokban kihirdetett, és november elején életbe lépő új olasz szerencsejáték jogszabály-módosításban számos újdonság szerepel, többek közt a sportfogadási szektor megemelt adója,a fix szorzós fogadás és a korai nyeremény-kifizetés. Új adókat is bevezetnek - változtatnak azon az összegen is, amelyet a szolgáltatóknak kell be fizetniük az olasz államkincstárba, és az ügyfeleknek is fizetniük kell.

 

Az adózással kapcsolatos módosítások néha váratlan eredménnyel járhatnak. Például, amikor a Fülöp-szigeteken megpróbáltak új adókat kivetni az offshore szerencsejáték-szolgáltatókra, a szegmens összeomlását okozta – hívja fel a figyelmet a casinos.org. Nem valószínű, hogy az olaszországi változtatások ilyen drasztikus eredményekhez vezetnek, de minden bizonnyal hatással lesznek a piacra. 

 

A földi fogadóirodák bevétele után a jövőben 20%-os adót kell fizetni az eddigi 18% helyett, az online bevétel adókulcsa pedig – mely korábban 22% volt - most 24% lesz.

 

De nem csak rossz hírt tartogat a jogszabály-módosítás a szolgáltatók számára. Az 1%-os forgalmi adó, amelyet egyes jogalkotók szorgalmaztak, végül nem került be a végső változatba.

 

Van jó hír a játékosok számára is. A korai kifizetés talán a legérdekesebb azok számára, akik futballmeccsekre fogadnak. Ez az úgynevezett „early cash-out” lehetővé teszi a fogadó számára, hogy a játék vége előtt felvegye a nyereményt egy fogadása után, ez azonban azt is jelenti, hogy alacsonyabb összeggel kell beérnie.

 

Az új jogszabály másik fontos változása a minimális tét összegének csökkentése. Ahol korábban 2 euró volt, ott a jövőben 1 euró (0,99 USD) lesz az induló érték.

 

A jogszabály-módosítás továbbá 50.000 euróban korlátozza a fix szorzós fogadások nyeremény plafonját, mely korábban 10.000 euró volt.

 

Az olaszok 2021-ben több mint 100 milliárd eurót költöttek szerencsejátékra, és 2022-ben ez az összeg várhatóan tovább növekszik. Ennek köszönhetően a szerencsejáték-szektor az ország egyik legfontosabb iparágává vált. Éppen ezért volt fontos, hogy a kormány frissítse a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozást. Egyértelműbb szabályokat és irányelveket kellett biztosítania azon online szolgáltatók számára, akik pénzügyi szankciók kiszabása nélkül kívánnak belépni az olasz piacra.