Vajon ténlyeg lehet befolyásolni a lottósorsolást?

2015-04-15
Ezt az amerikai hatóságoknak kell bizonyítaniuk egy több, mint négy éve történt esetről, ahol az információ biztonságáért felelős igazgató ért el telitalálatot a lottón.

 

Új fordulatot vett Eddie Tipton, az iowai lottótársaság volt információ biztonságért felelős igazgatójának ügye, aki 2010-ben a szabályok ellenére lottószelvényt vett, és meg is ütötte vele a főnyereményt. Jelenleg már a sorsolást végző számítógép befolyásolásával is vádolják.

 

Többször is foglalkoztunk már Eddie Tipton történetével, aki lottótársasági alkalmazottként 14,3 millió dolláros lottószelvényével egy évig nem jelentkezett a nyereményért, majd az utolsó pillanatban egy belize-i cégen keresztül próbált hozzájutni a hatalmas összeghez. Ekkor még senki sem tudta, hogy ő van a dolog mögött, de a lottótársaság, és később már a rendőrség is nagy erőkkel kezdett utánajárni a dolognak, hogy ki lehet az, aki ekkora összegért sem hajlandó felfedni kilétét. 

 

Az értékesítőhelyen elhelyezett biztonsági kamera felvételén keresztül jutottak el Tiptonig, aki elkövette azt a hibát, hogy a szelvényt saját maga ment el megvenni, igaz nyakig beburkolózva kabátjába, sapkájába és kapucnis pulcsijába. Egy másik államban dolgozó lottóalkalmazott ismerte fel a biztonsági vezetőt, akinek mobil cellainformációi is igazolták, hogy akkor, ott volt a városban, nem Houstonban, ahogy eredetileg állította.

 

Januárban a lottócég még mindent bevetve tagadta, hogy a sorsolás befolyásával is gyanúsítanák Tiptont, de valószínűleg üzleti érdekeik így kívánták. A most induló tárgyalásról kiszivárgó információk szerint azonban mégiscsak vádolják a férfit azzal, hogy a cégnél élő kiváltságait arra használta, hogy meghekkelte a sorsolást végző számítógépet.

 

Hogyan lehetséges ez? 

 

A sorsolást végző számítógépet egy „üvegszobában” tartják, ahhoz távolról, internetes kapcsolattal nem lehet hozzáférni, csak bentről, olyan embereknek, akiknek erre engedélyük van. A teremben elvileg egyszerre minimum két embernek kell tartózkodnia, és folyamatosan biztonsági kamerák figyelik. 

 

Ezeknek a kameráknak a beállítását azonban Tipton biztonsági főnökként könnyedén úgy módosította, hogy csak 60 másodpercenként készítsenek egy felvételt, így a közben eltelt 59 másodperc lehetőséget adott neki arra, hogy egy pendrive-on bevitt kis programot telepítsen fel a gépre. Egy ilyen rejtett kis program képes arra, hogy végrehajtsa a beleprogramozott feladatot, és dolga végeztével törölje magát a gépről. Informatikabiztonsági szakemberek szerint az előre beprogramozott feladat pedig könnyedén lehetett az előre meghatározott számok nyertesként való kisorsolása.

 

Nehéz feladat lesz az informatikusra rábizonyítani tettét, hiszen nehéz több, mint négy évre adatokat visszakeresni egy rendszerben, még akkor is, ha egy sorsolást végző gépről van szó. Ha sikerül, az minden bizonnyal világszerte káros hatással lesz a sokmilliárd dolláros lottóiparra, hiszen a számítógépes nyilvántartás bevezetése óta amúgy is egyre erősödnek a lottósorsolások tisztaságában kételkedő hangok. Márpedig a lottójáték egy jó nagy adag bizalomra épül, annak megingásával jelentősen csökkenhetnek a bevételek.

 

 

Címkék: lottó, lottónyertes,