Vajna ismét jól jár a jogszabálymódosítással

2015-11-04
NGM: uniós jogharmonizáció indokolja a módosítást

 

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyi államtitkára, a szerencsejáték-szervezéshez kapcsolódó módosítást technikai jellegűként írta le. A játékadó módosításáról közölte, új elem lesz, hogy az online kaszinójáték után 15 százalékos kiegészítő adót kell fizetni akkor, ha az online kaszinó bevétele nagyobb, mint "a földi kaszinó" bevétele ugyanazon tulajdonosnál.

 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításáról közölte, az online szerencsejáték továbbra is adómentes lesz amellett, hogy a külföldi jackpot rendszerből származó jövedelem adóköteles lesz.

 

Fidesz: igen a javaslatra

 

Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: elsődlegesen jogharmonizációs célú a javaslat. Kitért arra, hogy egyebek között módosítanák a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt, a felelős játékszervezésre vonatkozóan, és pontosítanák a gondnokság alá helyezést is. Új elemként említette az online kaszinók 15 százalékos játékadóját meghatározott feltételek esetén. Ezt akkor kellene fizetni, ha az online kaszinó több bevételt hoz, mint a normál.

Azt kérte támogassák az előterjesztést.

 

MSZP: lex Andy Vajnának kellene nevezni a törvényt 

 

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka azt mondta: amit kitűztek a javaslattal, az helyes és jó irány. Az adócsalás és kijátszás elleni fellépés nemzeti érdek, amit nemzetközi keretek között kell véghez vinni - mutatott rá. Ezt a törvényt azonban lex Andy Vajna törvénynek kellene átkeresztelni - mondta, hozzátéve: a személyi jövedelemadóról és szerencsejátékról szóló törvényeket úgy módosítanák, hogy Andy Vajnát versenyképessé tegyék, aki az online kaszinózás iparágába is betörhetne így. 

Megjegyezte azt is: magyar rendszerű jackpotból származó pénz nem lesz adóköteles, de ha online, más országbeli jackpot-rendszer alapján nyeri valaki, akkor igen. Ez nem tűnik EU-konform megoldásnak - közölte, hozzátéve: ez a kormány "saját család- és haverbarát". 

Az MSZP nem támogatja a javaslatot - jelezte. 

 

Jobbik: újra Andy Vajnát hoznák helyzetbe

 

Volner János, a Jobbik vezérszónoka szerint ismét személyre szabott jogalkotással segíti a kormány a saját barátait és üzletfeleit. Ezt és nem az uniós jogharmonizációt szolgálja a javaslat, amivel újabb milliárdokat tennének Andy Vajna zsebébe - összegzett.

Azt kérdezte, azzal, hogy ismét helyzet hozzák Andy Vajnát, mit szeretne meghálálni a kormány. Azt, hogy Andy Vajna megvásárolja a TV2-t és kormánypárti médiummá formálja? - firtatta. Eddig nem volt fontos minél nagyobb pénzt lehessen kaszálni a szerencsejátékokból - jegyezte meg. 

Kitért arra is, hogy csak azok kaphattak online kaszinóra koncessziót, akik kaszinóra vonatkozóval rendelkeztek. Szóvá tette, hogy az online pénztárgépeket itt nem kellene bevezetni. 

Mi ennek az oka, itt a legnagyobb az adófegyelem? - tett fel egy újabb kérdést.

 

NGM: csak technikai módosítás van a Ház előtt 

 

Hornung Ágnes államtitkár a vitára úgy reagált: technikai módosítás van a Ház előtt, amely különösebb változást nem hoz a szerencsejáték adóztatásának rendszerében.

Közölte: a módosítás egyik ága, hogy ha az online kaszinóból többletbevétele származik a tulajdonosnak, azt extra adó terhelje. Egy másik változtatás szintén pluszbevételt eredményez a személyi jövedelemadózásban - tette hozzá. A szerencsejátékból származó bevétel továbbra is adómentes lesz, a plusz adót az online játék esetében csupán a külföldi jackpot játék nyereményére vetnék ki. 

Az elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) az általános vitát és az ülésnapot is lezárta, az Országgyűlés csütörtökön reggel 9 órakor folytatja munkáját.

 

Forrás: MTI