Újra a vhr-ről

2012-05-08
Gondoljuk el, - csak egy pillanatra - hogy a szerencsejáték szabályozással foglalkozó politikusok nem rémisztően amatőrök, hanem nagyon is jól tudják, hogy mit csinálnak. Ezért vizsgáljuk meg , hogy a valóságban mi is történt eddig a szerencsejáték törvény módosítása óta.

 

 

A törvénymódosítással létrehoztak néhány új játéktípust, amelyeket azonban valójában nem lehet játszani - tehát ezen a területen nem történt semmi változás.  Ebbe a csoportba sorolhatjuk a távszerencsejátékot a szerver alapú pénznyerő automatákat, és hasonló a helyzet a külföldi sportfogadási irodák legalizálásával is.

 

Ami ténylegesen megtörtént az a pénznyerő gépek adójának felemelése.

A törvénymódosítások alapján a gépek üzemeltetésével foglalkozó vállalkozók azt hihették, hogy a működésüket a korábbinál korrektebb feltételek mellett folytathatják, és a nagyobb szereplők, mint rendszer üzemeltetők még új piacot is találhatnak. Ezért az üzemeltetők, amíg bírják, tartják a gépek helyeit és fizetik a felemelt adót, - még akkor is, ha  működésük így veszteséges - mert a helyekre az új rendszer indulása után szükségük lesz.

A nagy vállalkozások nem merik aktívan támadni az új szabályozást, mert az új piacon központi rendszer üzemeletetőként szeretnének fellépni, és a konfrontáció kevés eredménnyel, de annál nagyobb kockázattal járna. 

 

A törvénymódosítás eddigi valós eredménye tehát annyi, hogy a gépek száma jelentősen csökkent, ezzel párhuzamosan az adóbevétel átmenetileg erősen nőtt, majd az eredeti szint körül látszik stabilizálódni. A kormány kritizálásától a nagyobb piaci szereplők távolmaradtak, sőt egy hamarosan megjelenő végrehajtási rendeletben bízva, új rendszer kiépítésébe kezdtek. 

 

Mi fog történni a következőkben, ha a vhr továbbra is várat magára?

-Mire  az új rendszer építésébe kezdett vállalkozók rájönnek, hogy mekkora átverés történt, képtelen nagy veszteségeket szenvednek, és már nem lesznek képesek az álláspontjukat hatékonyan képviselni.

-A gépek száma egy kicsit tovább  csökken,  de azért nem tűnnek el teljesen.  Ez egyébként társadalomvédelmi szempontból rendben van, mert aki nagyon akar, az játszhat, tehát nem lesz egy nagy illegális piac, a nehezebb hozzáférés  azonban mégis  csökkenti a társadalomra veszélyesség mértékét

-Az adóbevétel az eredeti színt körül marad, bár messze elmarad a költségvetésben tervezettől.

 

A kérdés az,  hogy vajon kik tudhatták előre, hogy ilyen sokáig nem lesz vhr, és így kik azok, akik profitálni tudnak majd, ha egyszer valóban lehetővé válik az új, szerver alapú nyerőgép rendszerek elindítása. 

 

Olvasóink hogyan látják a kialakult helyzetet? A véleményeket Facebook oldalunkon várjuk.