Újra Bush lehet az amerikai elnök?

2015-01-29
A fogadóirodák szerint igen, a Bush család egy újabb tagja jó eséllyel indulhat republikánus jelöltségért.

 

Igaz, hogy jelenleg a Super Bowl köti le az amerikaiak minden figyelmét, azonban az pár nap múlva lezajlik. Nem kell a tengerentúliaknak az unalomtól tartania,a nagy sportesemény lezajlása után is lesz olyan fogadási lehetőség, ami kicsit izgalmassá teszi a hétköznapokat.

 

Az amerikai elnökválasztás  ugyan csak 2016 november 8-án kerül megrendezésre, a jelöltek kiválasztása már gőzerővel folyik. A Demokrata Párt régóta elkötelezte magát Hillary Clinton felé, aki nagyon várja, hogy kiderüljön, vajon ki lesz az ellenfele a Republikánus Párt részéről. A republikánusok hétvégén tartották csúcstalálkozójukat Iowában, ahol bizonyára megvitattak néhány részletet az ügyről, azonban a jelölt személye még nincs meg.

 

A jelenlegi elnök, Barack Obama az amerikai törvények szerint nem töltheti be tovább a tisztséget, így a posztjára vágyó emberek már tűkön ülve várják a választási kampányt. A jelöltállításnak a törvény szerint annyi alapvető kitétele van, hogy a jelölt születéskor amerikai állampolgár kell, hogy legyen, minimum 14 évet az USA-ban kellett élnie, és elmúlt már 35 éves.

 

A szóba jöhető személyek listája elég hosszú, de van néhány kiemelkedő alak. A fogadóirodák szerint a legjobb esélye a volt floridai kormányzónak,  Jeb Bush-nak van. A név igen ismerős, és nem is csalódunk, amikor kiderül, hogy a volt amerikai elnök, George H. W.  Bush fiáról, és egyben a szintén volt amerikai elnök George W. Bush öccséről van szó. Őrá jelenleg 3/1-es odds-zal fogadhatunk.

 

Őt szorosan a nyomában követi a volt Massachusetts-i  kormányzó  Mitt Romney 5/1-es odds-zal, aki már harmadjára próbálkozik meg feljutni az Egyesült Államok és talán az egész világ legmagasabb posztjára. 2008-ban egy hajszállal maradt le a jelöltségről John McCain mögött. 2012-ben teljesült a kívánsága, és ő indult a párt jelöltjeként, ám népszerűsége nem ért fel Obamáéval, akit a második ciklusra is megválasztottak. Vajon kap harmadik esélyt? Jól össze kell szednie magát Bush ellen, de mivel a republikánusok nyitott emberek, felveheti vele a versenyt.

 

A jelöltek között szóba jön még a floridai és a Wisconsin-i szenátor Marco Rubio és Scott Walker, ők mindketten 5/1-es odds-zal bírnak. Ezután jön a szerencsejáték ipar kedvenc alakja, New Jersey szenátora, Chris Christie, aki 7/1-es esélyt kapott a fogadóirodáktól Kentucky szenátorával, Rand Paul-lal vállvetve.

 

Innen aztán meredeken csökkennek az esélyek, 18/1-es esélye van Paul Ryan Wisconsin-i képviselőnek, valamint Ted Cruz texasi szenátornak, és 20/1-el szerepel Rick Santorum volt Pennsylvania-i szenátor, és a volt New-york-i polgármester, Michael Bloomberg is.

 

Idő még bőven van a jelöltállításra a törvények szerint, azonban a Demokrata Párt határozottsága miatt nem ártana, ha hamarosan kiderülne, kivel is kell szembeállnia Hillary Clinton volt elnökfeleségnek.

Címkék: fogadás,