Újabb szerencsejáték mamutcég alakul

2014-08-04
A Scientific Games amerikai nyerőgépgyártó 3,27 milliárd dollárért felvásárolja nagyobb riválisát, a Bally Technologies-t .

 

A tranzakció összesített értéke mintegy 5,1 milliárd dollár, melyben benne van a Bally 1,8 milliárd dolláros nettó adósságának refinanszírozása is. A tranzakciót a két vállalat igazgatósága egyhangúlag jóváhagyta.

 

A Scientific Games a tervek szerint 83,30 dollárt fizet a Las Vegas-i nyerőgépgyártó egy-egy részvényéért, mely 38 százalékkal magasabb, mint a Bally 60,17 dolláros csütörtöki záró árfolyama.

 

A villámgyorsan, mindössze három hét alatt nyélbeütött megállapodás révén erősödik a Scientific Games kaszinó-management rendszer és asztali termékek vonulata, illetve kiterjesztheti piacait Ausztrál-Ázsia felé. 

 

Úgy látszik ez az év a nagy felvásárlások éve, hiszen néhány hete jelentették be a Las Vegas-i székhelyű nyerőgépgyártó, az International Game Technology és a Gtech olasz lottóvállalat összeolvadását is. 

 

A két-két cég összeolvadásával létrejövő új vállalatok jelentősen nagyobbak lesznek, mint összes többi vetélytársuk. „Jelentősen nagyobbak lesznek.” – jelentette ki Robert Shore, a Union Gaming Group elemzője. „Két behemót lesznek a világegyetemben.”

 

Az Eilers Research dél-kaliforniai piackutató cég igazgatója, Todd Eilers szerint az összeolvadások oka részben az, hogy a túlzsúfolt amerikai szerencsejáték piac igencsak pang az utóbbi időben. „Sok a beszállító, akik mind a növekedés módját keresik, és mivel az amerikai piac meglehetősen lanyha, a nemzetközi terjeszkedés a cél.”

 

A tranzakció, melyet már mindkét cég igazgatósága jóváhagyott, de még a Bally részvényeseinek az engedélyére vár, a tervek szerint a jövő év elejére zárul le.

 

Ez a megállapodás egyik cég életében sem az első összeolvadás az utóbbi időben. A Scientific Games tavaly 1,42 milliárd dollárért vásárolta fel a WMS Industries Inc szerencsejáték vállalatot, a Bally pedig az SHFL Entertainment kaszinófelszerelés gyártó céget szerezte meg 1,3 milliárdért.

 

Gavin Isaacs, aki júniusban vette át a Scientific Gamest, ismerős terepen fogja találni magát, ő ugyanis az SHFL Entertaiment korábbi vezérigazgatója, előtte pedig a Bally vezérigazgató-helyettese volt.

 

A hír hatására a Bally részvényei több, mint 29 százalékkal, 77,70 dollárra, a Scientific Games-éi 2,8 százalékkal 8,78 dollárra emelkedtek. 

 

A vállalatok összeolvadásától a cégek évi 220 millió dollár megtakarítást és 25 millió dollár tőkekiadás megtakarítást remélnek. 

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,