Újabb három hajónk döntős a kajak-kenu vb-n

2013-08-30
A csütörtöki kilenc után pénteken délelőtt újabb három magyar hajó harcolta ki a döntőbe jutást a Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

 

A második nap első felében 500 méteres és férfi K-4 1000 méteres előfutamokat rendeztek a Wedau sportparkban, ahol ezúttal is ideális idő, napsütés és 20 fokos hőmérséklet várta a versenyzőket. A hat érdekelt magyar egység közül háromnak volt lehetősége arra, hogy egy győzelemmel egyből a fináléba lépjen, s mindhárom ki is használta ezt az esélyt.

 

Mike Róbert (b) és Vasbányai Henrik miután megnyerte a C2 1000 méteres verseny döntőjét Szegeden, a kajak-kenu Világkupa-versenyen 2013. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás 

Az 1000 méteren már döntős Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros a rövidebb távon is remek teljesítményt nyújtott, s magabiztosan nyerte futamát. "Nem volt jó a víz, nagyon nagy a jövés-menés, emiatt lötyög, hullámos. Kicsit el is fáradtunk. A németek az elején előttünk mentek, de megbillentek, így sikerült eléjük kerülnünk" - értékelt a parton Mike.

 

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina (b-j) a K4 500 méteres versenyének döntőjében Szegeden, a kajak-kenu Világkupa-versenyen 2013. május 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás 

Az 500 méteres női kajaknégyes - amely olimpiai és világbajnoki címvédő, sőt, 2009 óta minden vb-t megnyert - szintén fölényes futamgyőzelemmel mutatkozott be, közel egy hajóhosszal a riválisok előtt ért a célba, így legközelebb majd csak a döntőben kell vízre szállnia. A vezérevezős Szabó Gabriella, valamint Kozák Danuta két éve, a szegedi vb-n, illetve tavaly, a londoni játékokon is tagja volt a kvartettnek, míg Fazekas-Zur Krisztina az ötkarikás diadalnak volt részese. Az egység negyedik tagja, Vad Ninetta újonc a hajóban. "Nagyon jól éreztük magunkat. Tökéletes pályát mentünk" - jött a gyorsértékelés Szabótól.

 

Az 1000 méteres férfi kajaknégyes (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és a kedden még gyomorbetegséggel küszködő Pauman Dániel), a tavalyi olimpia ezüst- és az idei Eb bronzérmese ugyancsak egy remek győzelemmel tette le a névjegyét, a nőkhöz hasonlóan majdnem egy hajóhosszal nyerték első versenyüket. Az egység kabalából minden futama után lefényképezteti magát, most, a mérlegelésnél - jobb híján - az MTI tudósítóját kérték meg a "mű" elkészítésére. A kattintás után Kammerer így értékelt: "Körülbelül így terveztük, jól mentünk. Amióta egy csapat vagyunk, még soha nem kellett középfutamoznunk, örülünk, hogy ez a sorozat most sem szakadt meg."

 

A többi 500 m-es egységnek nem volt lehetősége egyből a fináléba kerülni, számukra az első pálya amolyan bemelegítés volt, s délután a középfutamban folytatják. A kajakos Dombvári Bence megnyerte előfutamát, a Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó második hellyel mutatkozott be, míg a kenus Nagy Péter harmadik hellyel debütált.

 

A második helyen végzett Dombvári Bence a K1 1000 méteres versenyének döntője után Szegeden, a kajak-kenu Világkupa-versenyen 2013. május 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás 

Női C-2 500 méteren nem rendeznek előcsatározásokat, miután éppen kilenc hajó nevezett, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kettős majd csak a vasárnapi döntőben száll vízre.

 

Az összes pénteki szám éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n. A szombati és a vasárnapi döntőket az M1 és a telesport.hu is élőben közvetíti.

 

A további program:

később:

500 és 1000 m-es középfutamok 14.15

200 m-es előfutamok 16.30

 

szombat:

200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00

500 és 1000 m-es döntők 15.25

 

vasárnap:

5000 m-es döntők 9.00

200 m-es döntők 11.00

500 és 1000 m-es döntők 14.30

váltó döntők 17.00

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kajak-kenu,