Újabb felvonás a Parlamentben - de mikor lehet végre legálisan játszani?

2014-07-04
Pénteken Magyarországra figyelt a világ szeme; legalábbis az online szerencsejáték világáé. Ekkor szavazták meg, hogy akkor mennyi adót és liszenszdíjat kell fizetniük azoknak az oldalaknak, akik legálisan szeretnének működni hazánkban.

 

Persze ezt tavaly is megszavazták, akkor a tiszta játékbevétel után fizetendő 20%-os adót, és játéktípusonként 100 millió forint éves liszenszdíjat szavaztak meg törvényhozóink a szolgáltatóknak, némi szerencsejáték felügyeleti díjjal megspékelve. 

 

Akkor nem volt nagy az izgalom, hiszen a blokkolással csak ez év január 1-től voltak fenyegetve, bár azzal minden iroda képviselője egyetértett, hogy sokallja a díjat. Problémájukat az egyszerű földi halandó nehezen tudta átérezni, hiszen évek óta üzleti titokként kezelik a cégek, hogy mekkora a honfitársaink szerencsejáték imádatából származó profitjuk. 

 

Január elseje körül volt egy kis mozgolódás, kérdezősködés, hogy vajon akkor fognak-e blokkolni, vagy sem, ám mivel csak decemberben adták be a júniusban elfogadott törvény végrehajtási rendeletének tervezetét, valószínűnek vették, hogy liszenszkiírás egyhamar nem lesz, és akkor az EU is morcos szemmel nézne ránk, ha blokkolnánk őket.

 

Jogász szemmel nézve igazából ez a mostani nagy blokkolási láz is érthetetlen, hiszen most sem vagyunk előrébb a dologgal, mindössze annyi történt, hogy valaki a Parlamentben ráébredt, hogy a 100 millió forint forgalomtól függetlenül, évente játéktípusonként fizetendő liszenszdíj kicsit sok lesz a cégek számára, és most azt csökkenteni szeretné. Nagy buzgóságában még a 20%-os adót is elfelezte, pedig ez Európában elég széles körben elfogadott és megszokott szint. Egy másik törvényhozó kolléga ráébredt erre, és mivel furcsa lett volna, ha visszakorrigálja 20-ra az adót, kiegyeztek 15%-ban.

 

Nem ilyen vicces azonban az, a sajtó által valószínűleg értelmezésbeli problémák miatt kevésbé felkapott módosítás, hogy az új javaslat szerint a tavaly létrehozott „megbízható szerencsejáték szervező” titulust bíró emberek akár liszenszpályázat nélkül is hozzájuthatnak online szerencsejáték liszenszekhez, ugyanúgy, ahogy hozzájutottak az élő kaszinóikhoz is. Ennek a lépésnek a végrehajtása azonban már nem annyira könnyen elképzelhető, mint az, hogy a „megbízható” Andy Vajna fillérekért juthat hozzá év végén a „megbízhatatlan” (mellesleg állami) Szerencsejáték Zrt. lejáró kaszinóliszenszéhez, a Tropicana kaszinó jól bejáratott helyszínéhez, nyerőgépeihez és persze vendégköréhez. Nem világos, hogy a „megbízható szervező” egy új, saját online szerencsejáték oldal létrehozásába fogna, vagy jó pénzért szerződne valamelyik menő, már jelenleg is nagy magyar forgalmat bonyolító online fogadó-és kaszinóoldallal, aki másként nem léphetne be (vissza) a magyar piacra. Véleményünk szerint inkább a második variáció a valószínűbb, hiszen szinte semmi munkával azonnali, nagy jutalékhoz juthatna a „megbízható” szerencsejáték szervező. Azt sem lehet előre tudni, hogy a tizes nagyságrenddel mérhető pályázók közül vajon újakat szándékoznak-e kiválasztani, vagy az Andy-Szima duó vinne megint mindent.

 

Tehát visszatérve a nagy izgalomra, amit nemcsak a liszenszdíj jelentős csökkentése, hanem a blokkolások bejelentése is kiváltott, bármelyik érdekelt céget kérdeztük, mindenki várja a holnapi nagy bejelentést, és természetesen a liszenszkiírást (még nem mindenkiben vált világossá ez a megbízható – kaszinóosztogatósdi téma). 

 

Az idáig 7 online oldallal szemben elrendelt blokkolási rendeletet első körben ideiglenesen, 90 napra adják ki ezután megvizsgálják, hogy fennáll-e még az illegális szerencsejáték szolgáltatás ténye. Azt feltételezhetnénk tehát, hogy a kormány úgy készül, hogy 90 napon belül aki akar, pályázhat liszenszre, különben megintcsak fennáll a veszélye, hogy lecsap az EU (és a blokkolt cégek ügyvédjeinek) haragja.

 

Az eddig kiadott blokkolási határozatok:

  • bet-at-home.com (június 19.)
  • betclic.com (június 20.)
  • hu.sportingbet.com (június 24.)
  • hu.unibet.com (június 25.)
  • fortunawin.com (június 26.)
  • betsson.com (július 2.)
  • mayplay.com (július 3.)

 

Egyvalami azonban úgy tűnik, kiment honatyáink fejéből. Nem csoda, hiszen választások voltak közben, amikor illik eltemetni ezt a kényes témát, de egy biztos: ott van még az elfogadatlan VHR ügye. Ami valójában holnaptól már csak részben lesz érvényes a mostani helyzetre, hiszen bizonyos paramétereket meg kell majd változtatni benne. A VHR pedig éppen olyan dolog, amiben nem lehet egy nap alatt döntést hozni, hiszen be kell adni az EU-hoz egy minimum két hónapig tartó notifikációs eljárásra, ami ellenvetés esetén akár meg is hosszabbodhat.

 

Ilyen szemszögből nézve máris elhamarkodottnak tűnik az akár pár napon belül érvénybe lépő blokkolási eljárás (melyről egyébként nem hivatalos forrásból származó információ alapján az internetszolgáltatók hivatalos úton még nem értesültek.) 

 

Egy biztos: nem vet jó fényt hazánkra az, hogy amikor körkérdést intéztünk az online irodákhoz röviden ismertetve a friss magyar jogi helyzetet, volt, aki egyenesen azzal kérdezett vissza, hogy azért kérdezzük-e mert esetleg tudunk nekik segíteni befolyást szerezni a liszensz könnyebb elnyerésére.

 

Hát nem tudunk. Nekik is és itt is reményeinket fejezzük ki aziránt, hogy a liszenszek tisztességes feltételek között találnak majd gazdára, hogy a költségvetést, és ne a „megbízhatóak” zsebét gazdagítsák elsősorban. Lássuk a medvét!

 

FRISSÍTÉS: A egységesített módosító javaslatot pénteken a Parlament 130 igen. 54 nem (mely között érdekes módon 1 Fideszes is volt - Lasztovicza Jenő) szavazattal, 4 tartózkodás mellett megszavazta