Újabb blama: Nem lehet majd fogadni a riói olimpián

2016-04-29
Az idei olimpia megnyitójának közeledésével szinte naponta jelennek meg hírek az előkészületek hiányosságai kapcsán, és most már az is biztos, hogy a megnyitóig nem lép hatályba a fogadásokat legalizáló új brazil szerencsejáték törvény, így több millió adóbevételtől esik el a brazil államkincstár.

 

A jelenleg a brazil jogalkotás útvesztőjében bolyongó törvénymódosítást nem tudják már jogerőre emelni az augusztus 5-i megnyitóig, és így a brazil politikai vezetők lesznek okolhatóak azért, hogy kaszinók nélkül várják az olimpiai játékokra érkező, fogadásra éhes tömegeket, ami valószínűleg több milliós adóbevételt jelenthetett volna a szűkös brazil államkincstárának.

 

Persze ez csak egyike annak a számos oknak, ami miatt eddig – kevesebb mint száz nappal a megnyitó előtt - csak a 7,5 millió jegy alig fele kelt el. A csekély mértékben fogyó jegyek hatalmas problémát jelentenek a brazil szervezők és az Olimpiai Bizottság számára, akik most fejt vesztve próbálnak meg rajongókat toborozni a még üres székekbe.

 

Ricardo Leysre, brazil sportminiszter a közelmúltban azon véleményének adott hangot, hogy az ország egyszerűen „még nem ébredt rá a játékok közelségére”. Hogy változtassanak a helyzeten, Leyser azt nyilatkozta, a kormány azt fontolgatja, hogy nagyszámú jegyet vásárol fel, és oszt szét a brazil iskolái között.

 

Az egyre inkább aggódó helyiek megnyugtatásán túl, a brazil vezetőknek arra is hangsúlyt kell fektetniük, hogy meggyőzzék a potenciális turistákat arról, hogy Rio megfelelő otthona lehet és lesz az olimpiai játékoknak. A víz tisztasága miatti aggodalmak jelentik a legfőbb gondot, annál is inkább, mivel az erősen szennyezett Guanabara-öböl kapcsolatban lehet a szúnyogok által terjesztett Zika vírusnak. 

 

Elkésett a szerencsejáték törvény

 

Nevadából és Las Vegasból már lehet majd legálisan fogadni az idei olimpiára az állam szerencsejáték felügyeletének márciusi hathatós közbenjárásának köszönhetően. Brazília is megpróbált az Ezüst Államhoz hasonlóan eljárni, azonban az erőfeszítések ellenére a jogszabályt nem fogják már az olimpiáig keresztülverni.

 

A becslések szerint Londonban a 2012-es olimpiai játékokra 80 millió dollár értékben fogadtak. Ez ugyan még mindig jóval kevesebb, mint ami a Hármas Korona lóversenysorozatra, vagy a Super Bowlra érkezik, azonban a fogadóirodák szép lassan egyre vonzóbbá teszik az olimpiára való fogadásokat is.

 

Az egyre gyengülő gazdasággal küszködő Brazília 2009-ben nyerte el az idei olimpia rendezési jogát, akkor még bőven volt ideje arra, hogy keresztülvigye a kaszinók legalizálására irányuló jogszabály-módosítást. Erre azonban végül nem került sor, és ezzel bizony könnyű pénztől esik el a kormány.

 

Lesznek nézők is?

 

206 országból 10.500 sportolót várnak idén nyáron Rio de Janeiróba, az első dél-amerikai olimpiára. Az olimpia megrendezése a turizmus által elméletileg gazdasági fellendülést hozna a szegénység sújtotta harmadik világbéli országnak. Ezzel az elmélettel csupán az a probléma, hogy nem csak Brazília szegény, hanem a környező országok is, melyek lakói gazdasági helyzetük miatt egész egyszerűen nem fognak tudni elutazni a játékokra.

 

Nem véletlenül rendezik hagyományosan az olimpiai játékokat metropoliszokban és üzleti csomópontokban. Az utóbbi öt helyszín - Atlanta, Sydney, Athén, Peking és London - mind olyan epicentrumok, melyeket könnyen megközelíthetnek a külföldiek a közeli gazdag országokból.

Uruguay, Paraguay, Bolívia és Kolumbia egyszerűen nem rendelkezik olyan jómódban élő népességgel, mint Európa, az USA, Ausztrália vagy Kína, ezért komoly kihívás milliókkal benépesíteni az idei riói olimpiai játékokat...

 
Címkék: sportfogadás,