Újabb adót varrnának a sportfogadó irodák nyakába Angliában

2014-07-24
Miközben a brit kormány állítólag épp azon van, hogy visszacsalogassa az offshore paradicsomokba vándorolt szerencsejáték cégeket, az ellenzéki Munkáspárt új adót vetne ki a sportfogadási szolgáltatókra.

 

A Harriet Harman és Clive Efford által jegyzett "sport mindenkinek" anyag célkitűzése, hogy több millió fontot gyűjtsenek a szerencsejáték függőség kezelésére, illetve növeljék a fiatalok részvételét a különböző sportágakban, ha pártjuk 2015. májusában megnyeri a választásokat.

 

A javaslat szerint a bevezetendő sportfogadási adó minden brit sportfogadási szolgáltatót érintene, az online irodákat is beleértve. A Munkáspárt tehát minden sportágra  kiterjesztené azt a lóversenyfogadásból származó bevételeket jelenleg is terhelő 10,75%-os lóversenyadót, mely a brit fogadóirodáknak idén nagyságrendileg 82 millió fontjukba fáj. Az illeték kezdetben önkéntes lenne, de a Munkáspárt célja, hogy a gyakorlatot törvényben is rögzítsék. A javaslat időzítése finoman szólva is szerencsétlen, hiszen a szolgáltatókra idén október 1-től zúdul rá egy új, 15 százalékos fogyasztás helye szerinti adó, melyet az online tétek után kell fizetni.

 

Efford szerint a Munkáspárt hisz abban, hogy "helyes, ha a sportból élő vállalatok hozzájárulnak a sporthoz." Efford kijelentette, hogy a labdarúgásra történő fogadás volumene a földi és online irodákban is "sokkal nagyobb, mint a lóversenyfogadásé, azonban ez mégsem segít semmit a sportnak magának." Efford javasolja, hogy a sportfogadási vállalatok vállaljanak "nagyobb erkölcsi kötelezettséget" azoknak a sportoknak a támogatására "melyekből milliárdokat keresnek".

 

Donal McCabe a Ladbrokes külkapcsolati igazgatója, a Reutersnak megjegyezte, hogy a fogadási ipar már megkapta a nyakába a fogyasztás helye szerint adót, valamint a FOBT terminálokat terhelő magasabb adót, és felhívta a figyelmet arra, hogy az iparág nem egy "feneketlen kút", ahonnan a kormány elővarázsolhatja az elmaradó bevételeit.

 

A jelenleg kormányzó Konzervatív párt szóvivője is elutasító volt a Munkáspárt ötletével kapcsolatban, az ellenzék "egy újabb rövidtávú reklámfogásának" minősítve azt.