Új szelek fújnak a szerencsejáték szabályozásban- nem csak nálunk

2012-01-06
A szerencsejátékra a legtöbb országban úgy tekintenek, mint az aranytojást tojó tyúkra. Ezért igyekeznek úgy szabályozni, hogy az államnak is jusson a tojásból, zászlajukra pedig a játékfüggők védelmét tűzik ki nemes célként. Kis áttekintés a változások köréből.


Már hírt adtunk arról, hogy Dániában az új dán törvény megszüntetette az állam monopolhelyzetét néhány online szerencsejátékra vonatkozóan és csökkentette az online szerencsejátékokra kivetett adó mértékét.

Az új dán törvény értelmében a netes termek három kategóriában folyamodhatnak liszenszért. Az engedélyezésben külön kategóriát jelent a sportfogadás, a kaszinójátékok és a póker, míg a lottó továbbra is állami monopóliumban marad. A liszenszek 2012. január elsején lépnek érvénybe.


Belgiumban is most legalizálódik a piac, tavaly fogadták el az új szabályozást. Egyelőre három pókerterem, négy online kaszinó és két sportfogadás cég tette meg a lépéseket, hogy legálisan működjenek. A Pókertermek közül a PokerStars.be, a Partouche.be és az iPoker hálózatba tartozó GPWin.be közül a Partouche.be csak franciák által érhető csak el. A belgák csak az engedélyezett termekben játszhatnak, és bűnügyi vádat emelhetnek ellenük, ha liszensz nélküli teremben találják őket. Kilátásba van helyezve,  hogy az internet szolgáltatók esetleg letiltják az engedélyért nem folyamodó játéktermeket, ha a játékkedv ott nem lanyhul a belgák körében. Belgiumban liszenszet szerezni már csak azért is nehéz, mert a szerencsejátékot online kínáló cégnek egy belga élő kaszinóval is kapcsolatban kell lennie.

Érdekesség még, hogy az online pókertermek játékosainak legalább 21 éveseknek kell lenniük, és amennyiben 3000 eurónál nagyobb összeget fizetnek ki vagy tesznek be, papíralapú levéllel kell igazolniuk személyazonosságukat. Még vitatott, hogy a játékosok nyereménye adóköteles-e vagy sem. 

Elvileg az engedéllyel nem rendelkező termeknek le kellene tiltaniuk a belga játékosok hozzáférését, de némely cég vitatja a törvény összeegyeztethetőségét az EU irányelveivel, és emiatt engedélyezik számukra a játékot. 


Spanyolországban, úgy, mint nálunk, január 01-től él az új online pókertörvény, ám egyelőre türelmi idő van a szabályok letisztulásáig és az engedélyek kiadásáig.

A termek január 01-től elvileg csak szegregáltan működhetnének, tehát a spanyolok csak spanyolokkal játszhatnának online is. Még limitek is vannak, a termek maximum 250 eurós nevezési díjakat szabhatnak ki, és maximum 1000 euró beülős asztalokat működtethetnek. Kilátásba helyezték, hogy később összenyithatják a szegregált termeket a francia és az olasz megfelelőikkel. 

Még egyik cég sem kapott liszenszet, így egy döntés értelmében az online termek egyelőre még büntetlenül kínálhatják szolgáltatásaikat a régi feltételekkel. Ez a moratórium az első engedély kiadásáig, vagy június 30-ig él. Az engedélyeztetési eljárások ugyanis nem csak hazánkban húzódnak el. Már 50 cég folyamodott online szerencsejáték-engedélyért, de a döntés várat magára.


A franciák szomszédaiknál egy lépéssel előrébb járnak, ott ugyanis az internet szolgáltatóknak január elsejétől meg kell akadályoznia az olyan szerencsejáték-oldalak elérését, amelyek nem rendelkeznek a szerencsejáték-felügyelet, az Autorité de Régulation Des Jeux en Ligne engedélyével. Persze a játékos így is kiélheti játékszenvedélyét- a nem engedélyezett oldal beírásakor automatikusan egy másik, legális oldalra ugratják át. Érdekesség, (és nem új szabály), hogy ott is csak akkor játszhat, ha nem kérte a játékfüggők listájára kerülését, ugyanis ilyen is létezik az országban. Amennyiben személyes adatai benne vannak ebben az adatbázisban, egyik oldal sem engedi regisztrálni és játszani.


Mindeközben az USA-ban is forr az üst. Egyre erősebb a nyomás, hogy újraértelmezzék az online szerencsejátékra vonatkozó eddigi szabályokat és döntéseket. Ugyanis döntéseiket az online szerencsejáték tiltására eddig egy 1961-ben meghozott Wire Act nevű törvényre alapozták. Mivel a tengerentúlon is egyre szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat a költségvetés területén, elképzelhető, hogy újragondolják a szabályozást, hiszen a szerencsejátékból befolyó adóbevétel igen jelentősre becsülhető.


Nálunk is csurranna-csöppenne pár milliárd a kasszába az online szerencsejáték megadóztatásából, de egyelőre a kormány nem tett jelentős lépéseket a cél elérése érdekében. Elvileg január 01-tól nálunk is lehetne távszerencsejáték liszenszért folyamodni kártyajátékokra és lóversenyre vonatkozóan, de a konkrét feltételeket még nem dolgozták ki, pedig a szerencsejáték oldalak tűkön ülve várják, hogy fizethessenek. Szándékosan nem a piacra betörésüket írjuk, hiszen az online szerencsejáték jó pár éve jelen van Magyarországon, és jelentős összegű bevételt könyvelhettek el a magyar játékosok részvételéből. Ebből a bevételből mehetne 20% az államkassza felé, és nálunk is felmerült, hogy letiltással szankcionálnák a liszenszért nem folyamodó cégeket. A belga szabályozással ellentétben azonban nálunk az a magánszemély, aki engedély nélküli teremben játszik, "csak" adócsalást követ el, akkor is csak akkor, ha nyereményét felveszi. A formálódó szerencsejáték szabályozásról további részleteket itt olvashat.