Új sportfogadási adó Németországban

2012-07-02
A német kormány elfogadta az új sportfogadási adót bevezető jogszabályt, mely szerint az irodáknak július 1-től a forgalom 5%-át kell befizetniük az államkasszába.

 

Az új jogszabály annak  a tartományközi Szerencsejáték Egyezménynek a része, melyet a 16 német tartományból 15 ratifikált a múlt héten. Ez az egyezmény megszünteti az online sportfogadás állami monopóliumát, és korlátozottan megnyitja a piacot a magánszolgáltatók előtt – összesen 20 engedélyt fognak kiadni. Az online póker és kaszinó továbbra is tiltott tevékenység marad.

 

Mind az új adótörvény, mind az Egyezmény július 1-től lépett életbe. Az adótörvény 5%-os forgalmi adót vet ki a sportfogadásra, és ugyanakkor a lóversenyfogadásra eddig érvényes 16,66%-os adót is 5%-osra mérsékli. Az adóbevétel 96%-át továbbra is a német lótenyésztők támogatására fogják fordítani, azonban egyes szakértők szerint ez nem kompatibilis az EU joggal. Egyesek ugyanígy aggályosnak találják azt, hogy a lottójátékokat és a sportfogadást különböző mértékű adók sújtják (a lottójátékok esetében minden szelvény értékét 20%-os adó terheli).

 

Csak egy német tartomány, Schleswig-Holstein nem írta alá az Egyezményt, helyette saját szerencsejáték törvényt vezetett be, mely korlátlan számú liszenszet biztosít, a bruttó profitot sújtó, 20%-os adóteher mellett.