Új nyom a 3 milliárdos jackpotról lemondott titokzatos lottónyertes ügyében

2013-10-10
A nyomozók értékes információkat kaptak egy kanadai férfitól annak a titokzatos lottónyertesnek az ügyében, aki 2011-ben először ügyvédjén keresztül jelentkezett az iowai Hot Lotto 14,3 millió dolláros főnyereményéért, aztán mikor fel kellett volna fednie személyazonosságát, inkább lemondott róla.

 

Egy hónappal ezelőtt egy ügynök Kanadába utazott, hogy - miután büntetlenséget biztosítottak neki –kihallgasson egy férfit - közölte az Iowai Bűnügyi Nyomozóhivatal igazgatóhelyettese, Gerard Meyers az AP hírügynökséggel. A nyomozók azóta azon dolgoznak, hogy ellenőrizzék az illető által átadott információkat, illetve felkeressék és kihallgassák a többi érintettet.

 

Az ügy előtt kezdettől fogva értetlenül állnak a hatóságok, de az új fejlemény új életet lehet a közel két éves vizsgálatba. Az egész történet 2010 decemberében kezdődött, mikor kihúzták az Iowában és még néhány más államban kapható Hot Lotto elnevezésű játék nyerőszámait. Több hónap is eltelt, de senki nem jelentkezett azzal az egyetlen nyertes szelvénnyel, melyet a Des Moinesben, egy benzinkúton vásároltak. Aztán az egyéves elévülési határidő lejárta előtt alig két órával két des moines-i ügyvéd jelentkezett a lottótársaságnál a  nyertes szelvénnyel, amelyről azt állították, hogy az aznap érkezett hozzájuk a Federal Express postával. 

A lottótársaság emberei megvizsgálták a lottószelvényt, eredetinek találták, és megállapították, hogy 2010. december 23-án vették Des Moines-ben, a Kwik Trip benzinkúton. 

A szelvény postai feladójaként egy bedfordi postafiók volt megadva, és egy Crawford Shaw nevű ügyvéd írta alá a Hexham Vagyonkezelő Alap képviseletében. A postafiók egy elegáns bedfordi környéken található, ahol Shaw a lánya és annak férjének, a Morgan Stanley Investment Management elnökének, Gregory Felmingnek a tulajdonában álló házban él. 

A lottótársaság a nyeremény átadása előtt minden esetben egy biztonsági eljárást folytat le, hogy biztosak legyenek abban, hogy a szelvényt nem illegálisan adták el a vásárlás után, vagy hogy nem valaki olyasvalaki vette meg, aki az iowai törvények értelmében nem játszhat. Iowában ugyanis a 21 éven aluliak, és a lottótársaság alkalmazottai nem vehetnek részt a lottójátékban.

Crawford Shaw, miután több héten át visszautasította, hogy felfedje a szelvény eredeti tulajdonosának személyazonosságát, úgy döntött, hogy visszavonja nyereményigényét. Azt állította, hogy nem ismeri a szelvény tulajdonosát, aki egyébként nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne a kiléte. A Shaw általa képviselt vagyonkezelő társaság egy közismert adóparadicsomban, a közép-amerikai Belize-ben székelő céget képvisel. Még bonyolultabbá teszi az ügyet, hogy Shaw-t nem maga a szelvény gazdája, hanem annak ügyvédje bízta meg – és így a nyeremény tulajdonosának kiléte még Shaw számára is ismeretlen. 

Gyanús mozzanat, hogy Shaw hibásan írta le a vagyonkezelő nevét, „Hexam”-nak írta a „Hexham” helyett; ráadásul Shaw ellen bűnügyi és csődeljárás folyik New York-ban és Delaware-ben. Ez utóbbinak lehet, hogy nincs köze az esethez, de mindenképpen érdekes.

 

Shaw jogászai végül azzal az ötlettel álltak elő, hogy a lottótársaság a pénzt egy, a nyertes tulajdonában álló jótékonysági alapítvány számlájára utalja át. Azzal érveltek, hogy az iowai törvények értelmében nem kötelező megadni a szelvény tulajdonosának nevét és címét, és azzal, hogy egy jótékonysági szervezetnek adják a pénzt biztosítják annak kizárását, hogy olyan játékos részére kerüljön kifizetésre a nyeremény, aki a törvények értelmében nem lottózhat Iowában. A lottótársaság elutasította ezt a lehetőséget, mert nem voltak biztosak abban, hogy az igény jogszerű.

 

Az iowai Bűnügyi Nyomozóiroda vizsgálni kezdte, hogy történt-e valamilyen bűncselekmény a lottószelvény vásárlása és bemutatása kapcsán, mely jelenleg is tart, sőt mint a bevezetőben említettük, új nyomokra is bukkantak a közelmúltban.

Az eset kapcsán persze számos teória napvilágot látott. Terry Rich, a lottótársaság igazgatója elvetette azt az ötletet, miszerint a szelvény tulajdonosa kiskorú lenne. „Az alapján, amit tudok, nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet.” mondta. 

Egy másik elmélet szerint a nyertes szelvényt elvették a jogos tulajdonosától miután eldicsekedett a nyereményével. „Az emberek általában nem tudják tartani a szájukat.” mondja Rich. „Lehet, hogy megmutatta valakinek, aki elvette a szelvény, és lelépett vele.”

Mások szerint a szelvényt illegálisan vásárolták egy nemzetközi szervezeten keresztül, és ezért döntöttek úgy, hogy inkább nem veszik fel a nyereményt, csak ne kelljen válaszolniuk a lottótársaság kérdéseire.

 

A nyomozók elmondták, hogy a benzinkút biztonsági kamerája rögzítette a szelvény megvásárlását, de a felvételt a nyomozás miatt nem hozták nyilvánosságra. A nyomozóhivatal igazgatóhelyettese, Gerard Meyers elmondta, hogy még nem sikerült azonosítani a szelvényt megvásárló személyt, de „Van egy illető, aki lehetséges, hogy tud segíteni a személy beazonosításában.”

A kanadai férfitól újabb személyek nevét kapták meg, akik érintettek lehetnek az ügyben, de a nyomozók visszafogottak, hiszen már több ígéretes nyom is vakvágánynak bizonyult eddig. „A fejlemények mindenesetre pozitívak” – mondta Meyers „de még nincs meg a megoldás, és folytatódik a nyomozás.”

 

A cikk alatti kommentben várjuk Olvasóink ötleteit, hogy mi állhat az ügy hátterében!