UK National Lottery, avagy a brit nemzeti lottójáték szabályai, esélyei

2014-01-24
Megnyerhetőség szempontjából nagyjából a mi hatoslottónknak felel meg, csak persze jóval nagyobb nyereményekkel.

 Online lottózók

     

   

A játék szabályai:

 

Az angol lottó nagyon hasonlít a mi hatoslottónkhoz, csak itt négy számmal több szerepel a "kínálatban". A játék az egyszerű 6/59 formátumot követi, azaz a lottójátékosoknak 6 számot kell választaniuk a lehetséges 59-ből. Itt nincs extra számhalmaz, szóval a UK Lottery egy relatíve egyszerűen játszható és aránylag könnyen megnyerhető lottófajta.

 

Ahhoz, hogy valaki megnyerhesse a UK Lottery főnyereményét, mind a 6 számának meg kell egyeznie a sorsolásban meghatározott számokéval. Szintén kisorsolásra kerül egy további bónusz szám is, amivel egy újabb nyereményosztályt hoztak létre azon lottójátékosok részére, akik 5 találattal és az extra szám egyezésével nyernek.

 

A bónusz golyót nem a játékos választja ki. Ez egy olyan szám, amit a gép automatikusan határoz meg a vásárlási folyamat során.

 

2015. októberétől a szervezők egy fix 1 millió font nyereményt kínáló tombolát is bevezettek a lottójáték mellé. 

 

Az UK Lottery-n - a jó esélyek miatt -, a jackpot nyereményösszeg csak ritkán gördül tovább egy másik sorsolásra, azaz a jackpot összeg csak elvétve haladja meg a 10 millió fontot (3,6 milliárd forintot), ez a 2015. októberi módosítást követően a szervezők reményei szerint akár háromszorosára is nőhet.

  

UK Lottery halmozódások és rekord jackpotok:

 

A legtöbb lottójátéknál nincs halmozódási limit, vagy  a limit gyakorlatilag elérhetetlen, a UK Lottery-n csak 4 egymás utáni meg nem nyert jackpot összeg továbbgördülésére van lehetőség. A lottó történetében már nemegyszer megtörtént a háromszori halmozódás (a négyszeri még nem). Továbbá a brit lottójáték szervezők az izgalmas háromszori halmozódást alkalmanként UK Lottery Szupersorsolással tarkítják. Ez akkor történik, mikor a jackpot összege elért egy bizonyos értéket (rendszerint a £10 milliót).

A valaha legnagyobb UK Lottery-n megnyert jackpot nyeremény 42 millió font volt kétszeri halmozódás után, melyen három szelvény tulajdonosa osztozott. Ez a rekord 1996. Január 6. óta megdöntetlen.

 

Új változások léptek érvénybe 2013. októberében, mellyel megemelték a kezdő jackpot összegeket mind a szerdai, mind a szombati sorsolásokon. Emellett az alacsony nyerőosztályban is emelték a nyereményösszegeket, például a 3 találatért járó 10 fontot, 25-re emelték. A jelenlegi játékszabályok 2015. október 10-én léptek életbe, ekkor emelték meg a korábbi 49-ről 59-re a számtartományt, és vezették be a sorsolásonkénti fix 1 millió fontos tombolanyereményt is.

  

A húzások időpontja

 

A UK Lottery sorsolásai minden héten szerdán és szombaton vannak este 8:00-kor GMT. Az UK Lottery sorsolást közvetíti a BBC One tévécsatorna. 

 

Online szelvényvásárlás

Vannak olyan oldalak, amelyeknek a segítségével a világ szinte összes lottójára lehet fogadni az ausztrál lottótól kezdve az USA összes állami lottójáig. Itt az új felhasználók első lottószelvényük árát bónuszként jóváírják a számlájukon, hogy dupla esélyük legyen eltalálni a boldogító milliárdokat érő számokat. 

UK National Lottery vásárlása a TheLotter oldalán

 

A UK Lottery nyerőosztályai:

 

Az UK Lottery iránt nagy érdeklődés mutatkozik szerte a világban, amivel a megnyerhető összegek adómentesek és egy összegben vannak kifizetve. Összesen öt nyerőosztállyal rendelkezik a játék, a 3 találatos szelvény kivételével a nyereményalapból százalékos arányban részesülnek a nyerőosztályok. A nagyobb nyereményalap vagy a kevesebb nyertes, nagyobb összegű nyereményt fog eredményezni az adott nyerősztályban.

 

A 3 találatosokat megillető összeg levonása után a maradék nyereményalap felosztásra kerül a magasabb nyerőosztályokban a következő elosztás szerint:

 

A nyeremények átlagos értéke a következő:

 

Találatok Nyeremény
3 Szám £25
4 Szám £100
5 Szám £1000
5 Szám és a bónusz golyó £50.000
6 Szám szerdán £2,5 millió szombaton £5 millió

 

Nyerési esélyek az angol lottón:

 

Találat Nyereményalapból részesedés Esély
4 találat 23.8% 1 : 2.180
5 találat 4.5% 1 : 144.415
5 találat és bónusz golyó 5.3% 1 : 7.509.579
6 találat 66.4% 1 : 45.057.474
Az esély a nyerésre 1:9,3

 

2013 novembere óta minden szelvény sorszáma is részt vesz egy sorsoláson, ahol minimum 50 szelvénytulajdonos nyer 20.000 angol fontot Halmozódás esetén a szerencsések száma ennek akár ötszöröse is lehet. (Lásd táblázat) Ezért tehát nem csak a szelvényen bejelölt számokat, hanem a szelvény sorszámát (raffle number) is ellenőrizni kell.

 

 Kisorsolt szelvények száma
sima húzás 50 darab
Egyszeri halmozódás 100 darab
Kétszeri halmozódás 150 darab
Háromszori halmozódás 200 darab
Négyszeri halmozódás 250 darab

 

2015. októberétől 1 szelvény gazdája 1 millió fontot nyer!

 

A Uk Lottery játék története:

 

Az UK Lottery 1994. November 19.-én indult el 5.874.778 font összegű jackpot nyereménnyel. Ettől az első sorsolástól számítva a lottójáték egyre népszerűűbb lett, 1997. Február 5.-én kibővült egy további, szerdai sorsolási nappal. 

 

2002-ben a The UK National Lottery (A britt nemzeti lottójáték) nevet egyszerűen Lottery-re változtatták és azóta is folytatja a milliomosok "gyártását".

 

2013 novemberében, majdnem 20 év után megemelték a szelvények árait, ami nagy felzúdulást keltett az országban. Igaz, a nyereménystruktúra változtatásával megpróbálták kárpótolni az embereket, ám a játék vesztett népszerűségéből.

 

2015. októberében az addigi 49-es számtartományt 59-re emelték, tehát innentől kezdve a hat számot 59 közül kell eltalálni, és ezáltal jóval kisebb lett az esélye a jackpot megnyerésének (a korábbi 1:13 millióról 1:45 millióra csökkent). Természetesen ez a módosítás sem talált kedvező fogadtatásra, így, hogy valami jó hírrel is szolgálhassanak a játéksoknak, bevezették, hogy minden sorsoláson egy szelvény gazdája 1 millió angol fontot nyer.