Túlélésért küzd az agárverseny szektor

2017-06-07
A wimbledoni agárverseny stadion 2017. márciusi bezárása óta nincs egyetlen agárpálya sem Londonban, de a világon szinte mindenütt a túlélésért küzd a szektor.

 

A 2008/2009-es szezon óta a brit agárverseny szektor bruttó bevétele 30%-kal esett, jelenleg 226 millió font. De nem csak az Egyesült Királyságban rossza a helyzet, a világ több szerencsejáték piacán is túlélésért küzd az agárverseny és a hozzá kapcsolódó fogadási szektor.

 

Az Egyesült Államokban már csak kevesebb, mint 20 működő versenypálya van. Ezek közül 12 Floridában üzemel, egyszerűen amiatt, mert agárverseny engedély kell ahhoz, ha egy szolgáltató kaszinójátékokat akar szolgáltatni. 2017-ben elkaszálták azt a jogszabálytervezetet, mely megszüntette volna ezt a jogszabályi kapcsolást, és ez valószínűleg számos veszteséges agárverseny pályát megmentett a Napsugár államban.

 

Florida agárszektora az 1998/99-es szezonban még közel 700 millió dollárt ért. 2014/15-re ez 250 millió dollárra apadt, ami 64 százalékos csökkenést jelent.

 

 

Ausztráliában továbbra is jelentős az agárversenyzéssel kapcsolatos fogadási piac, mely több mint 3 milliárd ausztrál dolláros forgalmat bonyolít. Egy 2015-ös állatjóléti nyomozást követően azonban Új-Dél-Wales-ben és az Ausztrál Fővárosi Területen betiltották az agárversenyzést. Új-Dél Wales-ben 2017. július 1-től lett volna érvényes a tilalom, de 2016 végén visszavonták a tilalmat elrendelő jogszabályt. A versenyzés ezentúl ugyan kevesebb pályán, kevesebb versennyel és tenyésztési limittel, de folytatódhat. Lehet, hogy a főváros területén is átgondolják még a teljes tilalmat, de az mindenesetre egyértelmű, hogy a kormányok nem támogatják a területükön az agárversenyt. 

 

Az agárversenyzés még a legfőbb szerencsejáték központnak számító Makaón is meredek hanyatlásban van. Bár mindig is a kaszinók által dominált piac egy kis szegmense volt csupán, az agarakra való fogadás 2012-ben még tekintélyes, 125 millió dolláros forgalmat generált itt. 2016-ban azonban ennek már csak töredékét, 41 millió dollárt ért ez a szektor.

 

Mivel egyre több szerencsejáték termék versenyzik a játékosok figyelméért, nehezen látszik az agárverseny szektor felvirágzása. A fogadók következő generációja már valószínűbb, hogy a drónok versenyét fogják figyelni a pályákon, nem pedig az agarakét.

 
Címkék: sportfogadás,