Túl sokat nyertek a lottón – börtönbüntetést kaptak

2017-06-29
A lottótársaságnak feltűnt, hogy két férfi több százszor nyert a lottón, és nyomozást indítottak…

 

A 63 éves, bronxi Eduardo Moran-Barrera 2012 és 2016 között összesen 686 nyertes szelvényt nyújtott be a lottótársasághoz, melyekkel összesen 1,48 millió dollárt (több mint 400 millió forintot) vett fel. Az 50 éves, manhattani Neil Ferguson ugyanezen időszak alatt 91 nyertes szelvénnyel 273.139 dollárt (74 millió forintot) vett fel.

 

Most - elsőként az állam történetében - mindketten a rács mögött ülnek, mert kiderült, hogy olyan emberek nevében vették fel titokban a nyereményeket, akiknek gyermektartási hátralékuk, adó- illetve egyéb tartozásuk van.

 

Az állami szerencsejáték hatóság és az adóhivatal közös nyomozását követően mindkét férfit büntetőjogi adócsalással vádolta meg. “Egyedülálló együttműködés volt, izgalmas volt új módot találni ezeknek a személyeknek a felderítésére.” – mondta Lee Park, a New York-i Állami Szerencsejáték Hatóság szóvivője. „Várhatóan több hasonló lesz a jövőben.”

 

Az állam jogszabályai értelmében a 600 dollárt elérő nyeremények felvétele előtt a nyertesnek rendeznie kell gyermektartási- és adóhátralékait. Moran-Barrera és Ferguson közbenső emberként vettek részt az olyan nyertesek nyereményeinek felvételben, akik nagyot akartak szakítani anélkül, hogy megfizetnék a tartozásaikat. Az úgynevezett diszkontálók vállalták, hogy beváltják a nyertes szelvényeket egy kis részesedésért cserébe. Azzal tűntek fel a nyomozók radarjain, hogy nem fizették be a nyeremény után az adókat.

 

A nyomozás eredményeként hét lottózó engedélyét is bevonták – hat Bronxban, egy pedig Manhattanben üzemelt.

 
Címkék: lottó, lottónyertes,