Túl sok volt a nyeremény - le kellett állítani a legújabb lottójátékot

2013-06-05
A texasi lottótársaság tegnap kénytelen volt átmenetileg leállítani legújabb játékának értékesítését, miután az üzemeltető GTECH egy tervezési hibáról értesítette.

 

“Felhívták a figyelmünket, hogy valamilyen probléma van az ’All or Nothing’ (’Mindent vagy semmit’) nevű játékkal, és míg elvileg több, mint 2 millió lehetséges számkombináció létezik, játékosaink nagyobbrészt mégis egy kisebb számkombinációs részhalmazt játszottak meg, miközben szokatlanul magas nyereménykifizetéseket tapasztaltunk.” – közölte a sajtóval Kelly Cripe, a lottótársaság szóvivője.

A szóvivő tagadta, hogy azért állították le a játékot, mert túl sok nyertes lett, vagy mert túl sok pénzt nyertek a játékosok, és mindenkit biztosított arról, hogy az eddig megvásárolt szelvényekkel elért nyereményeket mindenkinek ki fogják fizetni.

 

A kényszerű leállás meglehetősen nagy blama a texasi lottótársaság számára, hiszen múlt hónapban a vállalat igazgatója, Gary Grief még ódákat zengett, és az új játékot „az utóbbi évek legnagyszerűbb játékfejlesztésének” nevezte.

A 2 dolláros játék egyébként meglehetősen egyszerű: a játékosok 1 és 24 között választhatnak 12 számot.  Hétfőtől szombatig naponta négy sorsolás van – reggel, napközben, este és éjjel. A 250 ezer dolláros, azaz 56 millió forintos jackpot elnyeréséhez vagy telitalálatot, vagy nulla találatot kell elérni. (Ennek esélye egyébként 1:2.704.156, tehát jóval nagyobb, mint a magyar Ötöslottóé, ami 1:43.949.268) A homokóra formájú nyereménykifizetési táblázat alapján, aki 5, 6 vagy 7 számot talál el, semmit sem kap. A legkisebb nyeremény 2 dollár, ezt a 4 vagy 8 találatosok kapják. Aki 3 vagy 9 számot talál el helyesen, 10 dollárt nyer, a 10 illetve 2 találatosok 50 dollárnak örülhetnek. Aki csak egyetlen vagy 11 számba trafál bele, 500 dollárt tehet zsebre.

 

Az első nyolc hónapban a játék 62,5 millió dollár forgalmat ért el, 36,7 millió dollár (vagyis 59 százalék) nyereménykifizetés mellett. A maradék 25,8 millió dollárból körülbelül 19,7 millió dollár (azaz nagyjából 32 százalék) egy  texasi oktatást támogató alapítvány részére került átutalásar.

A lottótársaság most azt fontolgatja, hogy korlátozza az egy húzásra megvehető szelvények számát. 

“A játék eladási és a bevételi volumene a legvadabb elvárásainkat is túlteljesítette. Már most elértük a teljes évre tervezett eladási értéket.” - áradozott a lottótársaság igazgatója.

Dawn Nettles, a The Lotto Report nevű lap szerkesztője azonban más véleményen van - szerinte a gyenge eladások miatt kellett leállítani a játékot. Ráadásul szerinte rosszul van megtervezve a játék. „Ez egy rossz játék, nem elég a szám. Ezekkel a garantált nyereményekkel az állam veszíteni fog.”