Trumpnak már kínos Atlantic City, nem akarja tovább a nevét a kaszinókon látni

2014-08-07
Donald Trump, milliárdos ingatlanmogul és médiaszemélyiség beperelte azt a két, jobb napokat is látott Atlantic City-i kaszinót, melyen annak ellenére még mindig ott virít a neve, hogy már öt éve semmi köze hozzájuk.

 

Trump 1984-ben alapította meg a Trump Plazát, mely az olyan nagy nevek bevonzásával, mint a Rolling Stones vagy éppen Mike Tyson segített új korszakot nyitni Atlantic City-ben. Sok más Atlantic City-i kaszinóhoz hasonlóan azonban ez a létesítmény is megsínylette a szerencsejátékból származó bevételek csökkenését, mely részben a szomszédos államokkal való egyre élesedő konkurenciaharcnak köszönhető.

 

Trump részesedése megszűnt a Trump Entertainment Propertiesben, mikor a vállalat 2009-ben csődöt jelentett. Az átszervezésből 10 százaléknyi részvénycsomaggal és egy liszensz-megállapodással került ki, mely lehetővé tette, hogy a vállalat továbbra is használja a nevét.

 

A Trump Plaza mára Atlantic City egyik leggyengébben teljesítő kaszinója lett. 2014 első negyedévében hotelszobáinak csupán alig felét értékesítette, májusban pedig az összes kaszinó közül itt generálódott a legkevesebb játékbevétel. Júliusban a Trump Plaza Hotel bejelentette, hogy szeptemberben bezár, és elküldi 1100 alkalmazottját, melyről Trumpot nem értesítették előzetesen.

 

 

Trump a héten arról tájékoztatta az Associated Press-t, hogy pert indított a Trump Entertainment Resorts (mely annak a társaságnak az egyik leszármazottja, melynek egykoron ő volt a tulajdonosa) ellen, mert az elhanyagolta a Trump Plazát és a Trump Taj Mahalt, melyek így rontják Trump személyes márkájának értékét, és megtéveszti az ügyfeleket.

 

"Azt akarom, hogy mindkettőről távolítsák el a nevemet." mondta Trump egy interjúban a hét elején. "Már sok éve nem vagyok jelen Atlantic City-ben. Az emberek azt hiszi, hogy mi üzemeltetjük (a céget), pedig nem így van. Nem mi vagyunk azok. Nem én vagyok az."

 

A lépés Atlantic City küzdelmeinek egy újabb megnyilvánulása: egy kaszinó már januárban bezárt, két másik a következő hónapban követi példáját, egy harmadik pedig a héten kerül csőd-árverésre, illetve bezárásra, ha nem talál gazdára.

 

Trump egy olyan bírósági végzést szeretne szerezni, mely arra kötelezi a Trump Entertainment Resortot, hogy vagy azonnal szüntesse meg a Trump szerint a liszensz-szerződés megszegésnek minősülő állapotot, vagy távolítsa el családnevét a kaszinókról és a vállalat nevéből.

 

 

"Mióta Mr. Trump sok évvel ezelőtt elhagyta Atlantic City-t, a liszensz-szervezetek rendkívül elhanyagolták a kaszinók épületeit, és nem abban a magas, luxus minőségben üzemeltették azokat, amit a liszensz-megállapodás megkövetel." - áll a Trump AC Casino Marks LLC nevében beadott bírósági anyagban. "A Trump név a legmagasabb minőség, a luxus, a presztízs és a siker szinonimája."

Trump szerint a kaszinók jelenleg nem felelnek meg az iparági szabványoknak a hotel szolgáltatásai, az étel- és italkiszolgálás és a tisztaság tekintetében sem, amire a vendégek már évek óta panaszkodnak.

 

2011-ben a Forbes becslése szerint a Trump brand körülbelül 200 millió dollárt ért, Trump szerint azonban valahol 3 milliárd dollár körül lehetett az értéke. Az biztos, hogy üzleti birodalma jövedelmező részét képezi, és több olyan brand liszensz-szerződés is van a birtokában számos olyan létesítménnyel, melyek nincsenek az ő birtokában, csak fizetnek azért, hogy feltüntethessék a nevét. Az évek során Trump számos termék és szolgáltatás felé értékesítette sikeresen a nevét, létezik már Trump Financial, Trump Restaurants, Trump Magazine, Trump Golf, Trump Books sőt Trump Steaks is.

 
Címkék: kaszinó,