Trumpra érkezik a fogadások 91 százaléka

2016-11-08
A választások előtti utolsó napokban a fogadási piacokon Donald Trump egyértelműen porba alázta Hillary Clintont.

 

A legutóbbi adatok szerint Donald Trump kétség kívül megnyerte az utolsó pillanatban megtett fogadási tétek piacát. A Hillary Clinton emailjei körül kirobbant botránynak köszönhetően a Fehér Házért zajló versenyben egyre nőnek nyerési esélyei, és ez jól tükröződik a fogadóirodák forgalmán.

 

A választás előtti egy hétben az ír Paddy Power fogadóirodánál a fogadások elsöprő többsége, - mintegy 91 százaléka - arra érkezett, hogy Trump fogja megnyerni a választásokat. Ez ugyanaz a fogadóiroda, mely néhány héttel ezelőtt már több mint 1 millió dollárnyi nyereményt kifizetett azon játékosainak, akik Clinton győzelmére fogadtak. Akkor a Paddy nyilván úgy gondolta, hogy minimális kockázattal juthat nagyszerű PR-hoz, hiszen a hír világszerte nagy sajtónyilvánosságot kapott. 

 

Ez azonban még azelőtt volt, hogy James Comey, az FBI igazgatója be nem jelentette, hogy ügynökei ismét átnézik Clinton emailjeit, és újból megnyitják a nyomozást – nem hiába mondják, hogy egy hét a politikai életben rendkívül hosszú időnek számít…

 

Tény azonban, hogy egyetlen fogadóiroda sem örül annak a lehetőségnek, hogy a végén még valóban Trump nyerheti a választásokat. „Ha ő nyerne, az körülbelül olyan lenne, mintha valamelyik Super Bowl-on ütne be a katasztrófa.” – jelentette ki Pat Morrow, a Bovada fogadóiroda vezető oddsmestere. 

 

Morrow elmondása szerint az FBI bejelentése óta a Trumpra érkező fogadások túlerőben vannak Clintonéival szemben, úgy 5-1 arányban, és ez igen jelentősnek mondható. A Bovadánál ráadásul amerikaiak is fogadhatnak, így ezek az adatok a potenciális választók véleményét is tükrözik. 

 

Ennek ellenére továbbra is Trump számít underdognak. A Bovadanál is még Clinton a favorit (1/3), Trump (2/1) győzelmére itt 33 százalékos esélyt látnak (összehasonlításul – az FBI bejelentése előtt több fogadóirodánál is 90% esélyt láttak Clinton győzelmére). Graham Sharpe, a William Hill médiáért felelős igazgatója azonban elmondta az AFP-nek, hogy Trump napról napra közelebb zárkózik Clintonhoz.

 

Trump lehetséges győzelmét sokan a júniusi Brexit referendumhoz hasonlítják, mikor az előzetes felmérések szerint a „Marad” szavazatok erősen vezettek. Akkor a fogadóirodák sem tudták helyesen megjósolni a szavazás végeredményét, annak ellenére, hogy az volt az ország történetének legnagyobb fogadási forgalmat elért politikai eseménye.

 

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felmérése szerint Clinton országosan két százalékkal, 45:43 arányban vezet Trump előtt, míg a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása öt százalékos előnyt mutatott Clinton javára, de nem országosan, hanem csupán az úgynevezett ingadozó államokban – írja az MTI. A The Washington Post - alaposan elemezve a két elnökjelölt támogatottságát az úgynevezett ingadozó államokban - arra a következtetésre jutott, hogy "a választási térkép határozottan Donald Trump felé mozdul". 

 

Obama elnök - aki pénteken délután ismét Észak-Karolinában kampányolt Clinton mellett - szintén arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy "Trump közel áll a győzelemhez". Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Trump nem amerikai, embertelen és rasszista kampányt folytatott, és ezt a választóknak muszáj észrevenniük. "Ennek a választásnak nem lenne szabad szorosnak lennie, és mégis az lesz. És különösen szoros lesz itt, Észak-Karolinában" - fogalmazott Obama. Az aggodalom annak szólt, hogy az észak-karolinai választók, akiknek nagyon nagy része afroamerikai, nem mutatnak nagy hajlandóságot a voksolásra. Obama, mintegy magyarázatként, később hozzátette: "az a tény, hogy ez a választás szoros, nekem azt jelzi, hogy politikánk olyanná vált, mint egy rossz valóságshow". 

 

Egy nappal a választások előtt így állnak az oddsok az egyes fogadóirodáknál:

Unibet Clinton 1.20, Trump 4.75

bwin Clinton 1.17, Trump 5.00

Sportingbet Clinton 1.181, Trump 5.25

Bet365 Clinton 1.20, Trump 5.00

10Bet Clinton 1.20, Trump 4.75

Matchbox Clinton 1.2, Trump 5.5

Netbet Clinton 1.2, Trump 4.75

MarathonBet Clinton 1.18, Trump 5.40

 
Címkék: fogadás,