Trafikra pályázni? Minek? Ha kijelölnek, sokkal jobb!

2014-02-07
Jó üzlet a trafik a nagy forgalmú helyeken, ott talán még a borsos liszenszdíjat és más úri huncutságokat is ki tud termelni, de hogyan lehet a dohányárusítást kis településen is jövedelmezővé tenni? A válasz: úgy helyezkedni, hogy kijelöljenek!

 

Több mint 800 település maradt Nemzeti Dohánybolt nélkül, mivel nincsenek pályázók. A városvezetőknél lobbizik a nemzeti dohánycég, szinte könyörög a trafiknyitás érdekében, valamint elképesztő kedvezményekkel próbálja ösztönözni a leendő trafikosokat. Jelenleg az a cél, hogy a dohánybolttal nem rendelkező településeken március 1-ig nyíljon valamilyen dohányárusító hely.

 

Mik a kijelöltek kedvezményei?

 

A sok el nem kelt trafikra megoldásként azt találta ki az állam, hogy "kijelöléssel" is működhessenek trafikok. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az, akit kijelölnek, nem fizet majd koncessziós díjat, valamint a szigorú trafiknyitási szabályoknak sem kellene megfelelnie. Ráadásul az elkülönítés egy függönnyel is megoldható lenne esetükben. Ez a kiváltságos helyzet ideiglenes lenne, és legfeljebb az ismételten kiírt új, sikeres pályázat szerződésének aláírásáig tartana.

 

De vajon miben reménykednek, mi fog változni a következő pályázatig? Nagy népességszám növekedés nem valószínű egyik kistelepülésen sem, inkább az elvándorlás jellemző. Sőt, amennyiben ez a gyakorlat elterjed, más olyan kistelepülésen - ahol egyébként sikeresen kipályáztatták a trafikot - is vissza fogják adni a liszenszet, ugyanis nem fair így a játék.

 

Annyira nem fair, hogy nemcsak a magyar, de az európai versenyjog szabályaival is ütközhet a kijelöléses trafikok által teremtett helyzet, és a szabályosan működő trafikok akár pert is indíthatnak a kedvezőbb feltételek mellett nyitott versenytársaik ellen.

 

A kijelöléssel működő trafikok könnyítései az alábbiakban foglalhatók össze, részletesen leírva itt található

- nem kell koncessziós díjat fizetni 

- havonta csak egyszer kell forgalmi jelentést tenni 

- elegendő a "kisboltos" pénztárgép üzemeltetése 

- az elkülönítés akár egy függönnyel is megoldható

 

Magyar György ügyvéd a nol.hu-nak elmondta, hogy több tucat trafikper indult az emberi jogok európai bíróságán, és a magyar Alkotmánybíróság előtt is számos beadvány fekszik.

 

A jelenlegi eredménytelen pályázat

 

Néhány pályázati cikluson már túl vagyunk, a legutóbbi január 17-én zárult, az elbírálási idő 2 hónap szokott lenni, de a pályázat nélkül maradt koncessziók listáját már közzétették. Az eredmény a körülmények ismeretében várható volt: a pályázható koncessziók száma 991 darab volt, ebből 862 jogosultságra eredménytelenséget hirdettek. Ez azt jelenti, hogy nem érkezett be pályázat az adott koncesszióra.

 

Fenti listát érdemes végigböngészni, nem szerepel-e rajta lakóhelyünk. 

 

Jelenleg 435 településen működik trafik kijelölési alapon, számuk valószínűleg tovább fog nőni a fent ismertetett okok miatt. Új koncessziós pályázatot 6 hónapon belül fognak kiírni, ha az is eredménytelen, akkor 12 vagy 36 hónap múlva, attól függően, hogy működik-e dohánybolt a településen kijelölési alapon, vagy nem. Amíg a pályázat eredményes nem lesz (dehát miért is lenne eredményes?), addig a trafik kijelölési alapon működhet, a dohányárukra vonatkozó szokásos 10%-os árréssel.

 

Hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy kijelöljenek minket dohányárusító helyként? Ezt olvasóink fantáziájára bízzuk. Annyit elárulunk, hogy nem árt jóban lenni a polgármesterrel, és egy-két befolyásos emberrel. Egy üzlethelyiség sem árt, de ez utóbbi könnyebben pótolható...