Továbbra sem lesz kaszinókoncessziós pályázat

2015-02-02
Nem lesz pályázati kiírás, továbbra is a "megbízhatók" kaphatnak csak kaszinójogot - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Kétszer annyi bevételre számít a kormány a játékadóból és a koncessziós díjból, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem tervez pályázati kiírást a szabad kaszinókoncessziókra. Nincs pályázat kiírási kötelezettség a játéktermek üzemeltetési jogának odaítélése kapcsán – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére az NGM.

 

A lap azt szerette volna megtudni, hogy a még szabad kaszinókoncessziók mikor találhatnak gazdára, illetve tervezik-e ezeket megpályáztatni. A tárca válaszában emlékeztetett arra, hogy a szerencsejáték szervezéséről, illetve a koncesszióról szóló törvény ugyan megengedi az államháztartásért felelős miniszternek az ilyen jogok időleges átengedésére pályázatot meghirdetni, az azonban csupán elvi lehetőség, nem pedig kizárólagos szabály. Tehát a nem liberalizált – vagyis koncesszióköteles – szerencsejátékjogok szétosztása továbbra is „megbízhatósági alapon” történhet.

 

Erre egy tavalyelőtti jogszabály-módosítás teremtett lehetőséget, amelynek értelmében pályázati eljárás mellőzésével is köthető koncessziós szerződés. Ehhez az adott szerencsejáték-szervezőnek legalább tízéves tevékenységet és teljes átláthatóságot kell felmutatnia (!), illetve nem lehet közteher-fizetési elmaradása. Így jutott hozzá a korábban odaítélt, összesen hét játékterem-üzemeltetési engedélyhez a Las Vegas Casino Kft. és az Aranybónusz Kft. is (bár továbbra is érthetetlen, hogy hogyan minősíthette bárki is Vajna offshore cégét átláthatónak - fortunaweb.hu).

 

A vonatkozó törvény 11 kaszinó működését engedélyezi országosan, ebből mostanra nyolc nyitotta meg a kapuit. Akár az is előfordulhat, hogy a most még üresen maradt jogok távszerencsejáték-szervezőkhöz kerülnek. A koncessziók teljes kiosztása amúgy a központi költségvetés szempontjából is sürgető lehet: az előzetes adatok szerint 2014-ben 5,6 milliárd forintot utalt ide öt kaszinó játékadó és üzemeltetési díj címén, idén ugyanez már 10,5 milliárd forintot is elérhet nyolc kaszinó befizetéseiből.

 

Forrás: MTI

Címkék: kaszinó,