Tovább vergődik a francia szerencsejáték piac

2013-01-21
A francia online szerencsejáték szabályozó hatóság, az ARJEL a napokban publikálta legújabb jelentését.

 

A pókerpiac folyamatos zsugorodása ellenére az ARJEL legutóbbi beszámolója szerint a francia online szerencsejáték piac a tiszta játékbevétel tekintetében szerény növekedést mutatott. 

Az elmúlt 12 hónapban a póker, sportfogadás és lóversenyfogadás 698 millió euró bevételt generált, ami 4 százalékos növekedés a 2011. évi 672 millió euróhoz képest. A tavaly nyári londoni olimpia egyértelmű lökést adott a sportfogadási szektornak: az eseményre érkezett 19 millió euró értékű fogadás hozzájárult ahhoz a 14 százalékos harmadik negyedéves növekedéshez, melyet az előző év ugyanezen periódusához képest produkált ez a szegmens.

 

Annak ellenére, hogy a tiszta játékbevétel valamelyest nőtt, a szerencsejátékokra költött összeg 1 százalékkal csökkent (9,4 milliárd euróra). A jelentés szerint 2012-ben 988 millió eurót fizettek be a francia játékosok az online szerencsejáték számláikra, ami 7 százalékos csökkenés a 2011-es 1,06 milliárdhoz képest.

 

A póker szegmens ismét kiábrándító eredményt produkált. A készpénzes játékok forgalma 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest (6,82 milliárd euróra), bár a tournament befizetések 21 százalékkal növekedtek (1,4 milliárd euróra). A póker szegmens teljes tiszta játékbevétele az előző évhez képest 2 százalékkal esett a harmadik negyedévben, és ez azt jelenti, hogy már sorozatban a negyedik negyedévben produkál negatív mutatót ez a szektor.

 

Az online szolgáltatók száma közel 40 százalékkal csökkent az előző évben. A francia piacon jelenleg 22 engedéllyel rendelkező szolgáltató működik (2011-ben még 35 volt). 2012-ben 9 engedélyt vontak vissza, ezzel szemben csak 2 új liszenszet bocsátottak ki, és kettőt újítottak meg. 

 

A francia szerencsejáték piac tehát a súlyos adóterhek miatt tovább zsugorodik, és úgy tűnik, hogy amíg ezt a kérdést nem sikerül megoldania a francia kormánynak, a vergődés folytatódni fog.