Tour de France 2018: Dumoulin meglepheti a mezőnyt!

2018-07-27
Pénteken jön a a 2018-as Tour egyik legkeményebb etapja. Több, mint 200 km-es táv, hat kategorizált emelkedő, és valószínűleg kegyetlen tempó sok támadással vár ránk és a mezőnyre.

Tour de France - 19. szakasz

Online sportfogadás tipp: Dumoulin dobogón végez

Unibet odds: 6.00

Kezdés: péntek, 12:15

 

A 19. szakaszon sokat nem pihenhetnek a versenyzők, hisz a 200.5 km-es táv eleve elrettentő, de még hat kategorizált emelkedőt is meg kell mászni, ami a harmadik hét végén meglehetősen fájni fog.

Ezen a szakaszon másszák meg a Tourmalet-t, majd a szakasz végén még ott az Aubisque, amely annyira nem meredek, de kegyetlenül hosszú emelkedő. Az etap viszont nem hegyi befutós, az Aubisque-ről még le is kell jönni, ez közel 20 km kemény lejtmenet, ahol vélhetően a szakasz győztesének sok kockázatot kell majd vállalnia.

Eleve jó kérdés, hol, mikor és ki, illetve kik támadnak, lesz-e szökés. Tegnap egy sík szakaszon sem alakult ki komoly szökés, a mezőny 2 percre sem igazán engedte el azt a pár ridert, akik megléptek. Szökni biztosan sok versenyző akar, és talán fog is, de közel sem biztos, hogy sikerülni fog 1-2 perces előnynél többet kialakítani. Alaphilippe és Barguil pl. biztosan el akar szakadni a hegyi trikó miatt, Majka, Rolland, de Gendt és még több szökés-specialista szakaszt szeretne nyerni, de félő, hogy hátul is embertelen tempó lesz.

Ezt a szakaszt valószínűleg olyan versenyző nyeri, aki az összetettben is top10-es már a startot megelőzően is. Thomasnak jó lenne, ha nem nagyon változna semmi, de ott van pl. rögtön Tom Dumoulin. Ha Tour-t akar nyerni, akkor neki faragni kéne vagy fél percet legalább, mert bár kiváló időfutamos, azért 2 percet nem tudna ledolgozni, és ezt ő is elmondta. Jó kérdés, mi jár Froome fejében. Eddig egyszer sem mutatott erőt, ennek ellenére sokan komolyan gondolnak tőle egy olyan szökést, mint amilyet a Girón prezentált. Froome kiváló versenyző, de látni rajta, hogy nincs benne több. Roglic és Kruiswijk, a két Lotto Jumbo versenyző viszont kiváló állapotban van a 3. héten is, a 4. és 6. helyen állnak, valamit biztosan ki fognak találni, hogy legalább az egyikőjük felférjen a dobogóra. Quintana legutóbb a rövid hegyi etapot megnyerte, ő is jó állapotban van. Neki pedig főleg oda kell tennie magát, ha a dobogóra akar állni, hisz időfutamban ő nem tartozik az elitbe.

Dumoulin dobogója jól fizet a 19. etapon

Tom Dumoulin nem tartozik a közvetlen esélyesek közé ezen az etapon, pedig könnyen lehet, hogy villant valamit. Rendre ott van a legjobbak között, őt megtörni szinte lehetetlen. A Tourmalet a szakasz közepén van, ha ott adnak is neki, a lejtmenetben vissza tudja hozni a kapott másodperceket. Lesz sík rész is, az Aubisque, ill. az előtte lévő rövidebb emelkedő pedig annyira nem meredek, ez akár még feküdheti is Dumoulinnek. Ehhez képest a győzelmére 26.00-os oddson tudunk fogadni, ami azért necces, de a dobogóra reális esélyt látunk. Ráadásul az Aubisque-nek olyan a karakterisztikája, hogy ott akár meg is indulhat, ha jó erőben van. Más kérdés, hogy Thomasnak is fekszik, így még az is előfordulhat, hogy az összetettben élen álló két versenyző vív majd harcot a szakasz-elsőségért. Azért az nem véletlen, hogy ez a két versenyző áll az első két helyen összetettben, ők a legerősebbek a mezőnyben. Tippünk tehát az, hogy Dumoulin dobogón végez a 19. etapon (6.00).

Címkék: sportfogadás, tipp,